ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politica țărilor membre UE față de Moscova riscă să fie dată peste cap de votul acordat în parlamentul regiunii italiene Veneto, prin care aleșii locali au decis să recunoască regiunea Crimeea ca parte a Federației Ruse.

Anunțul vine în contextul în care șeful diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că se așteaptă la o reînnoire a sancțiunilor economice dictate împotriva Rusiei, ca urmare a anexării peninsulei și a declanșării crizei din Ucraina, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru Die Welt, Mogherini a spus că se așteaptă ca sancțiunile economice împotriva Rusiei să rămână în vigoare și în a doua jumătate a acestui an.

Mai mulți oficiali din statele UE au sugerat însă în ultima perioadă că nivelul sancțiunilor ar trebui cel puțin diminuat pentru a detensiona relațiile dintre blocul comunitar și Moscova.

„Întotdeauna au existat opinii diferite în ceea ce privește politica de sancțiuni aplicată de noi. Probabil că va fi la fel și în continuare, dar în ciuda diferențelor de opinii a existat întotdeauna unitate în activarea acestor măsuri”, a explicat Mogherini.

Mogherini primește însă cea mai dură lovitură tocmai din Italia natală, unde aleșii locali ai majorității aflate la cârma regiunii Veneto au votat pentru recunoașterea Crimeii ca parte integranta a Rusiei.

Prima fisură

Pentru liderii politici europeni este o veste neașteptată, Veneto fiind prima regiune din UE care ia o astfel de decizie în dezacord cu politica comună dictată de Bruxelles.

Consiliul regiunii Veneto a adoptat rezoluția de recunoaștere a apartenenței Crimeei la Federația Rusă cu 27 de voturi din 51, informează ziarul Prada.


Conform rezoluției, președintele Consiliului, Roberto Ciambetti, și cel al regiunii, Luca Zaia, sunt împuterniciți să negocieze cu guvernul și parlamentul Italiei, dar și cu instituțiile europene reconsiderarea relațiilor dintre Bruxelles și Moscova.

În același timp, cei doi au sarcina și de înființa un comitet care să se ocupe cu strângerea de semnături din partea populației pentru ridicarea sancțiunilor economice aplicate de europeni Rusiei.

Documentul adoptat în Consiliul Regiunii Veneto arată că Italia a pierdut 3,6 miliarde de euro ca urmare a întreruperii relațiilor comerciale cu Rusia din anumite sectoare.

„Regiuni ca Lombardia, Emilia-Romagna și Veneto au înregistrat cele mai mari pierderi ca urmare a embargoului comercial cu Rusia, exportul de mărfuri fiind afectat în procent de 72% la nivelul celor trei zone”, se menționează în rezoluție.

Vestea este dureroasă și pentru ucraineni, în condițiile în care ambasadorul Kievului în Italia, Evgenii Pereligin, a cerut printr-o scrisoare adresată aleșilor din Veneto să voteze împotriva acestui document.

În schimb, la Moscova, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Maria Zaharova, a sugerat că propaganda anti-Rusia din Occident începe să își piardă din efect.