ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un expert în arhitectură a cerut ca acoperișul catedralei Notre Dame să fie înlocuit cu un minaret islamic, în semn de scuză pentru musulmanii algerieni uciși de poliția franceză.

În revista Domus, Tom Wilkinson, editor și specialist în arhitectură al revistei franceze, susține că reconstrucția catedralei este o oportunitate de a da un mesaj de „corectitudine politică”.

„Nu pot spune că m-am gândit vreodată că este cea mai frumoasă catedrală din lume”, scrie Wilkinson, acuzându-l pe Eugène Viollet-le-Duc,  cel care a restaurat cunoscuta catedrală în secolul al XIX-lea, pentru „fanteziile neinspirate ale ingineriei structurale”.

El consideră că reconstrucția Notre Dame ar trebui să reflecte „o formă maiupdatată a adevărului politic", care ar putea include „transformarea catedralei într-un monument închinat generațiilor de țărani care au fost exploatați pentru a-l finanța.”

Potrivit lui Wilkinson, reconstruirea ar putea include și înlocuirea acoperișului vechi de 200 de ani cu un minaret islamic.

”Dar ce se poate spune și despre cei aproximativ 100 de algerieni uciși de poliția franceză în timp ce protestau împotriva războiului din Algeria în 1961, mulți dintre ei aruncați în Sena la poalele Notre-Dame?”, a scris arhitectul.

„Aceste victime ale statului francez ar putea fi comemorate prin înlocuirea creației lui Viollet-le-Duc, de ce nu chiar cu un minaret grațios”.