ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit agenției de presă Keystone-ATS, sute de persoane au protestat sâmbătă în fața Parlamentului elvețian la Berna și în alte orașe împotriva restricțiilor impuse de autorități în cadrul luptei împotriva noului coronavirus.
Elveția, care a înregistrat peste 1.500 de decese la 30.000 de contaminări, a început totuși să relaxeze măsurile de izolare, autorizând, în urmă cu două săptămâni, redeschiderea saloanelor de coafură și a florăriilor.
 
Începând de luni, școlile, restaurantele, muzeele și librăriile vor fi de asemenea redeschise, respectând însă condiții specifice.

Manifestanții spun că restricțiile în vigoare încalcă drepturile fundamentale ale omului sâmbătă și au huiduit și flueirat poliția de la fața locului, potrivit ATS. Unii dintre manifestanți purtau pancarte pe care se afla înscris ”fără măsuri de izolare, Suedia procedează la fel ca Elveția”.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, de asemenea, la Zurich și aproximativ 80 la Saint-Gall pentru acțiuni de protest separate de cea de la Berna, potrivit ATS. Elveția a intrat în izolare la jumătatea lunii martie, ordonând închiderea școlilor și a tuturor afacerilor neesențiale.

Întâlnirile cu mai mult de cinci persoane sunt teoretic interzise în această țară.
Weekend-ul trecut, poliția a disepersat mai multe manifestații în orașele Berna și Zurich. Protestele au fost organizate, de asemenea, împotriva restricțiilor sociale și economice impuse în Elveția de la mijlocul lunii martie. Acțiunea poliției a fost criticată de grupul pentru drepturile civile Amnesty International. „Chiar și în timpul unei epidemii, interdicția generală a întrunirilor ar trebui să fie o măsură de ultimă soluție. Măsurile de limitare a demonstrațiilor publice ar trebui aplicate proporțional. Nu există niciun motiv să interzicem formele de acțiune care nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică ”, a declarat filiala elvețiană a AI.