Fostul președinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în vîrstă de 61 de ani, a fost reținut sîmbătă pentru susținerea și instigarea la protestele de stradă care au început la sfîrșitul lunii decembrie, scrie Daily Mail citând publicația Al-Quds Al-Arabi.


Sursa remarcă faptul că fostul șef de stat a vizitat orașul Bushehr, unde, în timpul unei întîlniri cu locuitorii, ar fi spus că liderii iranieni care se află la putere trăiesc separat de problemele oamenilor simpli. În același timp, el a acuzat guvernul președintelui Hassan Rouhani de incapacitatea de a conduce profesional țara.

”Unii dintre actualii lideri trăiesc detașați de problemele și preocupările oamenilor și nu știu nimic despre realitățile societății”, ar fi spus fostul președinte în decembrie, în timp ce se afla în orașul Bushehr.

De asemenea, Ahmadinejad a spus că Iranul suferă de ”lipsă de conducere” și că Guvernul președintelui Hassan Rouhani ”crede că sunt stăpânii pământurilor, iar poporul este o societate ignorantă”.

Proteste de masă au izbucnit în marile orașe din Iran începînd cu 28 decembrie 2017. Potrivit celor mai recente informații, în timpul revoltelor au fost uciși 20 de persoane, iar peste 450 de protestatari au fost reținuți.


Mahmud Ahmadinejad a fost președinte al Iranului între 2005 și 2013.  După realegearea pentru al doilea mandat, din anul 2009, în Iran au avut loc proteste de stradă timp de 7 luni, mulți acuzând fraudarea scrutinului și alte abuzuri. Înainte de a deveni președinte, Ahmadinejad a fost primar al Teheranului și guvernator general al provinciei iraniene Ardabil.
 
Gardienii Revoluției, unitatea de elită a armatei iraniene, a anunțat duminică înfrângerea revoltei populare, despre care afirmă că a fost orchestrată de forțe externe, enumerând printre acestea din urmă Israelul și SUA, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Poporul revoluționar iranian, împreună cu zecile de mii de membri ai forțelor Basij (unitatea Gardienilor Revoluției n.red), poliția și Ministerul Informațiilor au rupt lanțul (revoltelor) creat (...) de SUA, Marea Britanie, regimul sionist (Israelul), Arabia Saudită, ipocriți (mujahedinii) și monarhiști’, se arată într-o declarație transmisă de Gardienii Revoluției, în timp ce parlamentul de la Teheran s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a dezbate cauzele revoltelor populare începute la sfârșitul lunii decembrie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews