ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în vîrstă de 61 de ani, a fost reținut sîmbătă pentru susținerea și instigarea la protestele de stradă care au început la sfîrșitul lunii decembrie, scrie Daily Mail citând publicația Al-Quds Al-Arabi.


Sursa remarcă faptul că fostul șef de stat a vizitat orașul Bushehr, unde, în timpul unei întîlniri cu locuitorii, ar fi spus că liderii iranieni care se află la putere trăiesc separat de problemele oamenilor simpli. În același timp, el a acuzat guvernul președintelui Hassan Rouhani de incapacitatea de a conduce profesional țara.

”Unii dintre actualii lideri trăiesc detașați de problemele și preocupările oamenilor și nu știu nimic despre realitățile societății”, ar fi spus fostul președinte în decembrie, în timp ce se afla în orașul Bushehr.

De asemenea, Ahmadinejad a spus că Iranul suferă de ”lipsă de conducere” și că Guvernul președintelui Hassan Rouhani ”crede că sunt stăpânii pământurilor, iar poporul este o societate ignorantă”.

Proteste de masă au izbucnit în marile orașe din Iran începînd cu 28 decembrie 2017. Potrivit celor mai recente informații, în timpul revoltelor au fost uciși 20 de persoane, iar peste 450 de protestatari au fost reținuți.


Mahmud Ahmadinejad a fost președinte al Iranului între 2005 și 2013.  După realegearea pentru al doilea mandat, din anul 2009, în Iran au avut loc proteste de stradă timp de 7 luni, mulți acuzând fraudarea scrutinului și alte abuzuri. Înainte de a deveni președinte, Ahmadinejad a fost primar al Teheranului și guvernator general al provinciei iraniene Ardabil.
 
Gardienii Revoluției, unitatea de elită a armatei iraniene, a anunțat duminică înfrângerea revoltei populare, despre care afirmă că a fost orchestrată de forțe externe, enumerând printre acestea din urmă Israelul și SUA, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Poporul revoluționar iranian, împreună cu zecile de mii de membri ai forțelor Basij (unitatea Gardienilor Revoluției n.red), poliția și Ministerul Informațiilor au rupt lanțul (revoltelor) creat (...) de SUA, Marea Britanie, regimul sionist (Israelul), Arabia Saudită, ipocriți (mujahedinii) și monarhiști’, se arată într-o declarație transmisă de Gardienii Revoluției, în timp ce parlamentul de la Teheran s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a dezbate cauzele revoltelor populare începute la sfârșitul lunii decembrie.