ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanți care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenței și corupției autorităților, informează vineri France Presse, potrivit agerpres.

Protestatarii au vandalizat magazine și au aruncat cu pietre în polițiști în cartierul parlamentului, potrivit Agenției naționale de informații. Mai mulți manifestanți au fost răniți în riposta poliției, a precizat agenția oficială.

Incidentele au avut loc în ajunul unei mari manifestații antiguvernamentale planificate sâmbătă în țara confruntată cu o criză economică fără precedent.

Provocată marți de un incendiu în depozitul unde erau stocate de șase ani 2.700 de tone de nitrat de amoniu în portul Beirut, explozia uriașă a ucis cel puțin 149 de persoane și a făcut 5.000 de răniți, în afară de zeci de persoane dispărute și sute de mii rămase fără adăpost.

Autoritățile libaneze afirmă că depozitul a explodat în urma unui incendiu. Autoritățile portuare, vămile și unele servicii de securitate știau că acolo erau depozitate materiale chimice periculoase, dar se învinovățesc reciproc.

În paralel,  Deutsche Welle relatează că situația economică dezastruoasă și exploziile care au devastat capitala i-au adus pe libanezi la limita răbdării. Peste 44.000 de oameni au semnat  în ultimele ore o petiție online prin care cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului.

Semnatarii petiției spun că printre cauzele care au dus la situația în care se află Libanul acum se numără conducerea slabă a liderilor politici și corupția.În textul documentului semnat de peste 44.000 de oameni (până joi după-amiază) se menționează că „Libanul va fi plasat sub un mandat francez pentru următorii zece ani”.

Petiția a fost lansată miercuri pe site-ul Avaaz de către câțiva cetățeni libanezi.

„Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (...) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se mai arată în text. 
 
De altfel, Emmanuel Macron a fost primul șef de stat străin care s-a deplasat, joi, în Liban în acest context de dramă națională pentru libanezi, afectați în același timp și de o gravă criză economică, financiară, instituțională, politică și sanitară.

Macron s-a dus la Beirut însoțit de șeful guvernului, Jean Castex, precum și de ministrul de externe Jean-Yves Le Drian pentru a demonstra că Franța nu rămîne cu brațele încrucișate în fața acestei noi lovituri pe care o primește Libanul, fost protectorat francez

Franța a controlat Libanul între anii 1920 și 1945.