ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Milioane de brazilieni au ieșit în stradă în 18 mari orașe ale țării pentru a  protesta față de nivelul ridicat al corupției, calității proaste a serviciilor și scăderii nivelului de trai. Revoltele au cuprins Brazilia în contextul scăderii creșterii economice și a inflației ridicate.

De altfel, cei mai mulți oameni au ieșit în stradă în orașul Sao Paulo, unde adunarea de protestatari a fost estimată la 450.000 de persoane, de două ori mai mare decât cea din 2015, notează News.ro.

Numărul celor care au protestat duminică în marile orașe ale Braziliei rămâne contestat, în timp ce surse ale poliției au susținut pentru Globe că peste 3,5 milioane de oameni au luat parte la manifestațiile din 326 de orașe, iar 100.000 de protestatari s-au adunat doar în capitala Brasilia, cifrele oficiale arată că numărul protestatarilor a depășit cu puțin un milion.

Peste 100.000 de protestatari au ocupat străzile din Rio de Janeiro, iar mulți dintre aceștia au purtat tricouri ale echipei naționale de fotbal sau îmbrăcat în steaguri sau în tricouri galbene. Oamenii au adus pancarte cu mesaje împotriva președintelui Dilma Rousseff și au scandat lozinci antiguvernamentale.

„Este o oroare. Partidul Muncitorilor este o oroare. Sunt o organizație criminală care fură resursele statului. Ne distrug țara. Dacă Dilma pleacă de la putere atunci moneda va căpăta din nou putere și încredere, iar brazilienii vor cheltui din nou”, a susținut un afacerist care a ieșit în stradă în Rio de Janeiro.

De asemenea, un alt semn de îngrijorare pentru preșdintele țării este faptul că cele mai mari proteste de duminică au avut loc în nord-estul țării, cunoscut până acum pentru susținerea față de Dilma Rousseff.

Deși liderul actual de la Brasilia, Dilma Rousseff, nu este implicată direct în mega scandalul de corupție, mulți dintre apropriații ei sunt fie anchetați, fie condamnați la închisoare.

În același timp, congresul dezbate dacă președintele ar putea să fie demis pentru o altă acuzație, care privește falsificarea finanțelor executivului înainte de alegerile din 2014. Însă baza legală pentru această acuzație este subțire, iar principalul opozant al președintelui, Eduardo Cunha, este de asemenea anchetat pentru luare de mită.

Dilma Rousseff a pierdut și din susținerea coaliției de guvernământ, după ce cel mai mare partid a anunțat că va decide într-o lună dacă rămâne sau nu în executiv.