ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane au participat duminică la un protest organizat de partidul Stânga Sârbă în apropierea reședinței președintelui sârb Aleksandar Vucici, cerând libertate pentru presă și alegeri corecte, la o zi după ce mai mulți protestatari au intrat pentru scurt timp în clădirea televiziunii naționale, relatează Euronews.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de protestatari, care au încercat să aducă un camion în apropierea reședinței prezidențiale.

Protestatarii, care au organizat manifestații în fiecare weekend în ultimele trei luni, au cerut demisia președintelui Aleksandar Vucic, în timp ce acesta organiza o conferință de presă în interiorul clădirii.

„Vom continua protestele și nu vom pleca până nu primim ceea ce dorim, sau până nu primim garanții ferme că vom primi ceea ce ne dorim”, a declarat activistul Borko Stefanovici, liderul partidului Stânga Sârbă (Levica Srbije).

„Nu există presă independentă în această țară. Protestez pentru a-mi manifesta nemulțumirea față de acest lucru”, a declarat antreprenorul Srdjan Vuksa.

Cetățenii sârbi au organizat proteste în mai multe orașe din țară. În Kosovska Mitrovița, sârbii au ieșit în stradă pentru a-l susține pe președintele Vucici.

Sâmbătă, protestatarii au intrat pentru scurt timp în clădirea televiziunii de stat din Serbia, nemulțumiți de faptul că presa nu distribuie informații despre demonstrațiile organizate.

În urma incidentului de sâmbătă, președintele Aleksandar Vucici a declarat că nu îi este teamă de acțiunile protestatarilor.

Acesta i-a acuzat pe liderii opoziției Dragan Djilas, Boșko Obradovici și Vuk Jeremici că ar fi în spatele manifestațiilor și a precizat că nu va ceda în fața violenței politice.
 
Protestele au fost declanșate de un atac asupra lui Borko Stefanovici, susținătorii săi acuzând autoritățile că susțin violența motivată politic,  în ciuda faptului că poliția a anunțat că i-a prins pe răufăcători.