ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni luni cu Papa Francisc, context în care autoritățile au interzis timp de 24 de ore protestele în centrul Romei, pe fondul tensiunilor provocate de ofensiva antikurdă a Ankarei în nordul Siriei.
 
Călătoria lui Erodgan la Vatican este prima vizita a unui președinte turc în ultimii 59 de ani. Aproximativ 3.500 de membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați pentru a asigura securitatea în timpul vizitei liderului de la Ankara.

Totuși, un protest organizat de o asociație kurdă din Italia urmează să se desfășoare luni în apropiere de Vatican.

"În Afrin are loc o nouă crimă împotriva umanității", a comunicat asociația kurdă.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene și terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unitățile Populare de Protecție (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Papa Francisc, care în timpul pontificatului a militat împotriva conflictelor armate și armelor de distrugere în masă, probabil va aborda și subiectul operațiunii turce în Siria, în cursul întrevederii cu Erdogan, programată să înceapă la ora locală 9.30 (ora României, 10.30).

Pe de altă parte, Erdogan probabil îi va mulțumi Papei Francisc pentru opoziția sa față de decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Cu ocazia vizitei sale în Italia, Erdogan se va întâlni și cu omologul său de la Roma, Sergio Mattarella, dar și cu premierul Paolo Gentiloni, cu care va discuta despre imigrația ilegală, securitate și aderarea la UE.