ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost primul președinte american care a vizitat Cuba, iar acum devine cel dintâi lider de la Casa Albă care merge la Hiroshima. Deși considerată o vizită istorică, momentul nu este lipsit de tensiuni, in contextul în care președintele Obama a anunțat din start că nu-și va cere scuze pentru lansarea, de către americani, a primul atac nuclear din istorie, asupra orașului nipon.

Peste 100 de persoane au protestat, joi, în orașul japonez Hiroshima, înaintea vizitei istorice a președintelui SUA, Barack Obama, informează Euronews, preluat de Mediafax.

"Președintele SUA nu este binevenit aici; nu vrea să prezinte scuze pentru a lăsa deschisă posibilitatea folosirii din nou a armelor nucleare în viitor", scria pe pancarta unui protestatar.

Barack Obama a anunțat deja că nu intenționează să prezinte scuze pentru atacurile nucleare americane efectuate în orașele nipone Hiroshima și Nagasaki în al cel de-al doilea Război Mondial.

"Sigur că nu își va cere scuze. Dacă și-ar cere scuze, Statele Unite nu ar mai putea să folosească arme nucleare în viitor", a declarat Yohei Sakube, un manifestant în vârstă de 22 de ani.
 
Barack Obama, care a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 2009, se va deplasa vineri la Hiroshima, fiind primul președinte în funcție al Statelor Unite care vizitează orașul japonez. Liderul SUA, care se află în Japonia pentru summitul Grupului statelor puternic industrializate G7, va fi însoțit la Hiroshima de premierul nipon, Shinzo Abe. Cu ocazia reuniunii G7, Barack Obama pledează pentru asumarea unui angajament în sensul unei lumi fără arme nucleare. "Președintele SUA evidențiază angajamentul său în sensul căutării păcii și securității, în sensul unei lumi fără arme atomice", a comunicat Casa Albă.

Circa 150.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Alte 100.000 de persoane au murit în urma lansării unei bombe atomice în Nagasaki, pe 9 august 1945. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.