ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apelul președintelui francez către Londra privind implicarea Marii Britanii în campania de bombardare a ISIS în Siria nu este pe placul cetățenilor britanici. Organizația "Stop the War" a organzat sâmbătă la Londra un protest, la care au luat parte 5.000 de oamni, față de posibila decizie a guvernului Regatului Unit de a bombarda Siria.

Mii de persoane au protestat și la Madrid împotriva unui angajament al Spaniei în Siria, iar șeful guvernului, Mariano Rajoy, a dat asigurări nu va lua o decizie pripită, relatează AFP.

Protestul de la Londra, organizat la apelul organizației "Stop the War", a fost mai degrabă un eșec în comparație cu așteptările create, întrucât numai 5.000 de persoane s-au adunat în fața Downing Street, potrivit poliției și organizatorilor.

În 2003, peste un milion de oameni au protestat împotriva intervenției în Irak decise de premierul laburist de atunci, Tony Blair.

"Bombele nu pot fi răspunsul indicat pentru teribila tragedie de la Paris. Le spunem deputaților, în special celor din Partidul Laburist, să nu facă aceeași greșeală ca atunci când s-a decis intervenția în Irak", a spus un reprezentat al "Stop the War".

Manifestația are loc după apelul lansat de Holland către deputații britanici de a aproba participarea țării lor la campania de lovituri aeriene din Siria, la două săptămâni de la atentatele sângeroase de la Paris revendicate de Statul Islamic.

Prim-ministrul britanic David Cameron, favorabil unei decizii în acest sens, ar putea solicita un vot în acest sens săptămâna viitoare.

Manifestația reprezintă un test pentru Partidul Laburist de opoziție, care este profund divizat în privința susținerii raidurilor din Siria dorite de premierul conservator David Cameron.

Noul lider al laburiștilor, Jeremy Corbyn, fostul copreședinte al "Stop The War", se opune participării Marii Britanii la loviturile aeriene, dar mai mulți deputați laburiști au declarat deja că vor vota pentru un angajament al țării lor în Rusia.

La Madrid, în fața muzeului Regina Sofia, manifestanții, în jur de 5.000 conform unei estimări a organizatorilor, au scandat "Nu războiului".

Manifestanții au răspuns apelului unei platforme cetățenești intitulate "Nu în numele nostru", lansate de artiști, care a beneficiat în mai puțin de o săptămână de 34.000 de semnături pe internet, printre care cele ale primarilor din Madrid și Barcelona. Platforma se împotrivește unei soluții armate împotriva terorismului după atentatele de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți și peste 350 de răniți.