ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de persoane au ieșit duminică pe străzile Romei pentru a protesta față de reforma constituțională propusă de premierul Matteo Renzi și pentru care italienii vor ieși la urne în cadrul unui referendum organizat duminică, 4 decembrie, informează AFP.

„Mă aflu aici azi pentru a reafirma că voi spune 'nu' la referendumul privind reforma constituțională de la 4 decembrie deoarece constituția trebuie apărată, este constituția de la 1948 și ea trebuie conservată. Poate fi revizuită și corectată, dar schimbările propuse de Renzi sunt negative", a declarat o protestatară pentru AFP.

Reforma constituțională care ar trebui să fie validată sau invalidată la referendumul de duminica viitoare vizează asigurarea unei stabilități politice într-o țară care a cunoscut 60 de guverne din 1946 și a accelera procesul legislativ prin reducerea drastică a puterii Senatului.


Reforma prevede, printre altele, ca doar Camera Deputaților să voteze guvernul și majoritatea legilor, cu excepția unui număr mic de acte legislative care ar necesita și votul Senatului.

Conform ultimelor sondaje publicate acum o săptămână, italienii ar vota în număr mare împotriva schimbării constituției, însă numărul indecișilor este și el foarte mare.

„Vom vota "nu" pentru că noi credem că această reformă constituțională reprezintă doar un prim pas către o serie de reforme care vin contra intereselor cetățenilor și în care este vorba despre constituționalizarea excluziunii cetățenilor din viața democratică", a spus o studentă care reprezintă grupul "Studenții pentru "nu".

Manifestanții, membri și susținători ai formațiunilor de stânga și de extremă stângă care au scandat și lozinci de omagiu pentru liderul cubanez Fidel Castro decedat ieri, au aruncat cu ouă în Banca Italiei.

Mitingul se va termina cu un concert într-o piață centrală din Roma