ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă s-a desfășurat în Franța a șaptea zi de manifestații la nivel național împotriva planurilor nepopulare ale președintelui Emmanuel Macron privind reforma pensiilor, pe fondul grevelor continue care au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului.

Mișcarea masivă de protest a fost lansată la sfârșitul lunii ianuarie. Coaliția sindicatelor franceze speră să mențină presiunea asupra guvernului pentru a retrage planul de reformă, a cărui măsură-cheie este o prelungire cu doi ani a vârstei de pensionare, la 64 de ani.

Liderii sindicali au cerut sâmbătă președintelui Macron să „consulte poporul” cu privire la reforma pensiilor, în ajunul unei săptămâni decisive, în care guvernul speră ca reforma să fie adoptată definitiv, după un parcurs parlamentar haotic, potrivit stiripesurse.ro.  

Peste 200 de marșuri au fost organizate în întreaga țară, fiind așteptate, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, până la 1 milion de persoane. În timp ce Senatul continuă să examineze legea, un posibil vot asupra textului din partea Camerei superioare a Parlamentului este așteptat până duminică seara. 

Demonstrațiile au început la ora locală 10.00 (11.00, ora României) pe străzile marilor orașe, inclusiv la Toulouse și Nisa. Marți, 1,28 milioane de persoane au ieșit în stradă la demonstrații, fiind cea mai mare prezență de la începutul mișcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale. Sindicatele au estimat totalul la 3,5 milioane de persoane.

În același timp, grevele continuă în rafinăriile și depozitele companiei petroliere franceze TotalEnergies, potrivit unui purtător de cuvânt care a dat declarații pentru Reuters. De asemenea, operatorul feroviar public SNCF a declarat că serviciile naționale și regionale vor rămâne puternic perturbate în weekend. La Paris, gunoaiele continuă să se adune pe străzi, iar locuitorii menționează o prezență tot mai mare a șobolanilor, potrivit presei locale.