ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 19.11/ 20:20 Peste 10.000 de ”veste galbene” continuau luni operațiuni de blocare, a treia zi consecutiv, vizând în principal autostrăzi, dar și depozite petroliere, în timp ce Guvernul își afișa inflexibilitatea cu privire la politica sa economică, relatează AFP.
Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineața în 358 de locuri, potrivit poliției, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri.
În afară de locuri de plată a taxei rutiere, ”vestele galbene” au țintit luni mai multe depozite petroliere, și anume la Port-la-Nouvelle (Aude), Fos-sur-Mer (Bouches-du-Rhône), Frontignan (Hérault), Portes-lès-Valence (Drôme) și Valenciennes (Nord), ale căror instalații erau pe cale să fie deblocate, potrivit poliției.

Grupul Total a confirmat că prezența manifestanților a provocat ”dificultăți în acces, iar în numeroase cazuri imposibilitatea camioanelor de transport de a intra în zonele de încărcare”, mai ales în sud și vest.

Mai multe organizații patronale au avertizat ”vestele galbene” să nu provoace ”un blocaj al economiei”, apreciind că ”exasperarea” manifestanților nu ar trebui să conducă la ”penalizarea” întreprinderilor.

Atât dreapta, cât și stânga au criticat, la rândul lor, un Executiv inflexibil, după ce premierul Edouard Philippe a dat asigurări duminică cu privire la faptul că el va menține ”direcția”, adăugând însă că a auzit ”furia” și ”suferința” manifestanților.
 
Știrea inițială

Trafic paralizat în Franța, sâmbătă, după un protest generalizat față de scumpirea carburanților. Peste 120.000 de oameni au blocat drumurile, inclusiv marile autostrăzi, însă în multe ocazii manifestanții s-au contrat cu ceilalți șoferi. În urma incidentelor, o femeie a murit iar peste 50 de persoane au fost rănite.

Peste 400 de persoane au fost rănite, dintre care 14 grav, la diverse blocaje organizate începând de sâmbătă dimineața de către  așa numita „mișcare a vestelor galbene”, a anunțat duminică la RTL ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează AFP, conform news.ro.

Acest nou bilanț include ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică ”agitată în anumite locuri”, a precizat el. Incidentul cel mai grav a avut loc sâmbătă, când o femeie a fost răsturnată de o automobilistă în Savoia, la un baraj.
Aproximativ 3.500 de persoane au rămas mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”în 87 de locuri”. În aproximativ 150 de locuri, manifestanți au îndemnat la reluarea protestelor duminică, a anunțat ministrul.

Christophe Castaner a revizuit în creștere numărul participanților la această mișcare de protest față de creșterea nivelului taxelor la ”287.710 persoane înregistrate în 2.034 de locuri”. ”Această noapte (de sâmbătă spre duminică) a fost agitată. Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuțit”, a detaliat ministrul. ”Au existat încăierări între «veste galbene». A fost mult alcool în unele locuri, iar asta a provocat aceste comportamente idioate care pot să împingă la violență, iar asta este inacceptabil”, a deplâns ministrul de Interne.

Revenind asupra morții unei femei în vârstă de 63 de ani, sâmbătă dimineața, care participa la o manifestație ”nedeclarată”, el a amintit că Guvernul le-a cerut organizatorilor să declare adunările, pentru ca acestea să poată să fie securizate.

”Cei care pretind că organizează și care, în realitate, vor să dezorganizeze țara nu vor să respecte democrația, trebuie să-și asume responsabilitatea”, a declarat el.

Inițiatori ai acestei manifestări a nemulțumirii, membri ai societății civile s-au mobilizat împotriva scumpirii prețurilor carburanților, după care motivele de nemulțumire s-au extins la o denunțare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării și scăderii puterii de cumpărare.