ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florența a devenit marți scena unor ciocniri violente imigranți africani și forțele de ordine. Violențele au izbucnit în urma unui protest al imigranților africani pe străzile orașului italian, după ce un vânzător ambulant din Senegal a fost ucis cu mai multe focuri de armă de un italian. Incidentele au loc la două zile de la alegerile generale din Italia, care au adus victoria partidelor antisistem și eurosceptice, pe fondul resentimentelor provocate în rândul italienilor de sosirea în peninsulă a sute de mii de migranți ilegali.

Aproximativ 300 de persoane, majoritatea de origine senegaleză, au protestat marți în centrul orașului Florența, strigând „Nu rasismului” și cerând primarului Diego Nardella să vină să stea de vorbă cu ei. Edilul a acceptat să se întâlnească cu aceștia, însă, după cum a informat agenția de presă ANSA, prezența lui Nardella în rândul imigranților a fost bruiată de comportamentul agresiv al unora dintre demonstranți. Primarul a fost nevoit să părăsească locul, după ce a fost împins și bruscat de câțiva senegalezi și activiști de extrema dreapta.

Roberto Piroone, Italianul în vârstă de 66 de ani care l-a ucis cu șase focuri de armă pe africanul care vindea genți din piele, umbrele și brățări lângă un pod din Florența, a fost arestat, dar autoritățile spun că uciderea acestuia nu ar fi avut o motivație rasistă. Mai mult, surse din anchetă au declarat că italianul suspect ar fi intenționat de fapt să se sinucidă din cauza unor probleme financiare, dar a decis să tragă în primul om care i-a ieșit în cale.

Unii dintre protestatari consideră însă că există o legătură între uciderea senegalezului și rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, din Italia,  în urma cărora partidul Liga Nordului, anti-migranți, a devenit al doilea partid din țară.

„Faptul că rezultatul alegerilor a fost acesta arată în ce stare se află țara. Italia a devenit o țară în care negrii sunt împușcați pe stradă”, a declarat Pape Diaw, reprezentant al comunității senegaleze, pentru Reuters.
 
Anul trecut, un raport al Departamentului american de Stat avertiza că în taberele de refugiați din Italia s-au infiltrat traficanți de ființe umane și crima organizată. Raportul prezentat la Washington evidenția și alte numeroase nereguli în funcționarea acestor tabere, cum ar fi de exemplu supra-aglomerarea lor. Guvernul de la Roma a cerut celorlalte state europene să-și deschidă porturile pentru a primi navele cu migranți, solicitare neacceptată de partenerii europeni.