ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția franceză a tras joi cu gaze lacrimogene în protestatarii din centrul Parisului, iar transporturile publice au fost aproape blocate într-una dintre cele mai ample acțiuni greviste declanșate în Franța în ultimele decenii, care are rolul să blocheze reforma pensiilor dorită de președintele Emmanuel Macron, informează News.ro.

Greva îi pune în opoziție pe Macron, fost bancher de investiții în vârstă de 41 de ani, cu puternicele sindicate care susțin că președintele vrea să desființeze protecțiile de care beneficiază muncitorii.

Rezultatul conflictului depinde de cine va ceda primul – sindicatele care riscă să piardă sprijinul public dacă perturbarea activităților va dura prea mult, sau guvernul care se teme că alegătorii ar putea lua partea sindicatelor, dând vina pe oficialități pentru blocaj. „Oamenii ar putea să se descurge astăzi și mâine, dar săptămâna viitoare ar putea începe să fie deranjați”, a declarat un proprietar de cafenea în vârstă de 56 de ani.

Angajații feroviari au votat ca greva să fie prelungită până vineri, în timp ce sindicatele operatorului transporturilor rutiere și metroului, RATP, au spus că protestul va continua până luni.

Sindicatele și-au atins joi obiectivul inițial, la grevă partticipând angajații din sectorul transporturilor, școlilor și spitalelor din Franța. În Paris, navetiștii au mers pe biciclete, au apelat la aplicațiile pentru ride-sharing sau au stat acasă. Turnul Eiffel a fost închis pentru vizitatori.

Joi după-amiază, zeci de mii de membri de sindicat au manifestat prin centrul Parisului, într-o demonstrație de forță.

Problemele au apărut atunci când oameni mascați și îmbrăcați în negru au devastat o stație de autobuz de lângă Place de la Republique și mobilierul stradal, au spart ferestre și au aruncat cu artificii în poliție. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. În apropiere, poliția s-a folosit de bastoane pentru a se apăra de protestatarii în negru care i-au atacat. Potrivit procuraturii, 57 de persoane au fost reținute.

Macron dorește să simplifice sistemul de pensii al Franței, care cuprinde peste 40 de planuri de pensionare, dintre care multe includ vârste de pensionare și beneficii diferite. Muncitorii feroviari, marinarii și balerinii de la Opera din Paris se pot pensiona cu 10 ani mai devreme decât un angajat obișnuit.

Macron a supraviețuit deja unui protest major în timpul mandatului său, din partea ”vestelor galbene” care, la începutul acestui an, s-au ciocnit cu poliția și au blocat drumurile din Franța timp de mai multe săptămâni.

Tentativele anterioare de a reforma sistemul de pensii s-au încheiat prost pentru autorități, un exemplu fiind guvernul conservator al fostului președinte Jacques Chirac, care a cedat în 1995 solicitărilor sindicatelor, după săptămâni de proteste paralizante.