ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de protestatari s-au strâns, pentru a 14-a noapte la rând în centrul capitalei franceze pentru a manifesta împotriva reformei pieței muncii, un proiect controversat al președintelui Francois Hollande. Manifestanții din Paris, ce se reunesc acolo de peste două săptămâni pentru a protesta împotriva întregii clase politice, au avut confruntări violente cu poliția sâmbătă noaptea.

Printre cei care au dorit să și manifeste sprijinul pentru protestatarii francezi se numără și ex ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, prezent, sâmbătă la Paris. Cu acest prilej, el l-a acuzat pe președintele Hollande că, prin proiectul de reformă a muncii, demonetizează munca. Varoufakis a făcut o paralelă între manifestația de la Paris și protestele anti austeritate din Piața Syntagma, din Atena, din 2011, în timpul crizei.
 


Aceste ultime proteste vin la scurt timp după ce liderul de la Elysee a reafirmat că nu va renunța la măsurile din acest proiect.

Tinerii care au protestat în Place de la Republique au spart mai multe geamuri ale clădirilor din zonă și au avariat câteva mașini și stații de autobuz. Totul, la scurt timp după ce președintele Francois Hollande a anunțat că nu va renunța la reforma pieței muncii, extrem de controversată, ce a dus la săptămâni de manifestații, care au degenerat de câteva ori în violențe, relatează Associated Press.
 
Chiar dacă nu a renunțat la pachetul de legi, în urma unor greve care au afectat în ultimele luni țara, Guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieței muncii. Printre prevederile la care au renunțat autoritățile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensație în cazul în care este concediat pe nedrept.
Din martie, sute de mii de oameni s-au mobilizat impotriva acestei reforme care isi propune sa reduca somajul record (3,5 milioane de oameni, peste 10%).

De asemenea, companiile mici și mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaționale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăți financiare pentru a concedia angajați francezi.
 

Principalele sindicate din țară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.