Protestatarii au aprins focuri, au construit baricade și au spart vitrine în mai multe locuri din Hong Kong vineri seară după ce șefa executivului local, Carrie Lam, a anunțat interzicerea purtării măștilor în timpul manifestațiilor, informează DPA, citată de Agerpres.

Stațiile de metrou din mai multe cartiere au fost vandalizate, făptașii spărgând geamurile camerelor de supraveghere și pulverizând apă în interior.

Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene în manifestanți și iau în calcul folosirea de gloanțe neletale dacă situația o va impune.

Pe de altă parte, activistul Lester Shum a depus o cerere pentru revizuirea judiciară a interdicției purtării măștilor, care urma să fie analizată de Înalta Curte mai târziu în cursul zilei de vineri.

Hong Kong este o regiune cu statut special de autonomie în cadrul Republicii Populare Chineze. Ample proteste stradale au izbucnit încă din luna iunie, când populația s-a revoltat împotriva unei legi propuse de Guvernul regional care ar fi permis extrădarea presupușilor infractori refugiați pe teritoriul autonom către autoritățile din China, Taiwan sau Macao. Această propunere legislativă a suscitat temeri privind încălcarea autonomiei regionale de către guvernul chinez. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews