Procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut - duminică - convocarea unei reuniuni de urgență a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informații și Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanșarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, informează agenția de presă ucraineană Unian și portalul local de limbă rusă Vesti.ukr., citate de Agerpres. Autoritățile române nu au reacționat până acum la această nouă provocare a Kievului.

Potrivit procurorului, în înregistrarea video difuzată pe Youtube se observă „încălcarea integrității teritoriale a statului ucrainean„.

„Vă informez - chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînțelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracțiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marți o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informați, a Serviciului de Informații Externe, precum și cu șeful interimar al SBU. Toți vor primi instrucțiuni legale în conformitate cu procedurile penale", a declarat el într-o postare pe Facebook, citată de agențiile de presă ucrainene.

"Statul ucrainean (deși slab pentru cineva) - Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el", a avertizat Matios.

Înregistrarea video, de șapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de „Războiul româno-ucrainean din 2022”, a fost postată pe YouTube pe 26 mai, notează Unian, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii acestei "diversiuni".

În ea se arată cum, în 2022, după intensificarea acțiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forțelor de ocupație rusești, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuți și o parte a regiunii Odesa pentru a-și apăra cetățenii, notează Unian. Până în prezent, înregistrarea a colectat deja 3.300 de vizualizări.

Presa din Ucraina menționează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relațiile bilaterale, unii experți declarând că astfel de provocări informaționale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews