ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Copiii din Gaza prezintă simptome grave de traumă la două săptămâni după bombardamentul intens din partea Israelului, potrivit părinților și psihiatrilor din enclava dens populată.

Neavând un loc unde să se ascundă în siguranță de bombe și cu perspective limitate de ajutor, această criză este devastatoare pentru copii, reprezentând aproximativ jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza.

Mulți dintre ei și-au căutat adăpost în școlile conduse de ONU după ce au fugit din casele lor, confruntându-se cu provocări precum hrana necorespunzătoare și lipsa apei curate

Se așteaptă ca Israelul să lanseze un atac la sol asupra Gaza în curând, ca răspuns la atacul transfrontalier al luptătorilor Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, care a rezultat în peste 1.400 de victime și 210 de ostatici.

Psihiatrul din Gaza Fadel Abu Heen a raportat: „Copiii au început să prezinte simptome grave de traumă, cum ar fi convulsii, enurezis, panică, comportament agresiv, nervozitate și frica de separare de părinții lor”, a spus psihiatrul, citat de naturalnews.com.  

Bilanțul este devastator, cu peste 4.100 de palestinieni uciși în Gaza, inclusiv peste 1.500 de copii, și 13.000 de persoane rănite, după cum a raportat ministerul palestinian al Sănătății.

Condițiile din adăposturile improvizate din școlile Națiunilor Unite, unde peste 380.000 de oameni se refugiază de bombardamente, nu fac decât să agraveze problema. Sălile de clasă găzduiesc adesea până la 100 de persoane, necesitând curățenie constantă. Accesul limitat la electricitate și apă curată înseamnă instalații sanitare insalubre.

Dar nici în aceste adăposturi improvizate nu există nicio garanție de siguranță, deoarece acestea au fost lovite de mai multe ori, potrivit ONU. Frica și nesiguranța constantă au creat un sentiment de teroare larg răspândit, copiii suportând povara traumelor emoționale.

Sistemul de sănătate din Gaza era deja puternic tensionat înainte de acest război, iar conflictul l-a împins în pragul colapsului. Experții în sănătate mintală au avertizat de mult cu privire la impactul devastator asupra copiilor.

Un raport din 2022 al organizației Salvați Copiii a constatat că bunăstarea psihosocială a copiilor din Gaza a fost „alarmant de scăzută” după 11 zile de lupte în 2021, ceea ce a făcut ca jumătate din copiii din Gaza să aibă nevoie de sprijin.

Experții în sănătate mintală din Gaza subliniază că nu există „tulburare de stres post-traumatic” în Gaza, deoarece trauma este în desfășurare, fiind izbucniri repetate de conflict armat de aproape două decenii.

90% dintre copiii din Gaza suferă traume

Euro-Med Human Rights Monitor raportează că la mai bine de o lună de la încetarea atacului militar israelian, 90% dintre copiii din Fâșia Gaza continuă să se confrunte cu traume cauzate de conflict.

Într-un raport recent lansat, Euro-Med Monitor a evidențiat suferința celor mai vulnerabile grupuri din Fâșia asediată: femeile și copiii.

Acest raport, intitulat „Cu un război mai în vârstă”, notează că aproximativ 50% din cele două milioane de locuitori din Gaza sunt copii sub 15 ani, aproape jumătate din populație fiind femei.

Potrivit raportului Euro-Med Monitor, Israelul a condus atacuri disproporționate asupra zonelor rezidențiale dens populate, 75% dintre victime fiind copii și femei.

Impactul asupra copiilor și femeilor este uluitor. Raportul dezvăluie că 241 de copii și-au pierdut unul sau ambii părinți din cauza bombardamentelor, aproximativ 5.400 de copii și-au pierdut complet casele și 42.000 de copii au avut casele parțial avariate.

Acest raport cuprinzător este rezultatul a peste cinci săptămâni de cercetare asiduă pe teren efectuată de echipa Euro-Med Monitor. Ei au documentat numeroase cazuri în care casele civile au fost direct vizate, multe dintre acestea adăpostind un număr semnificativ de femei și copii în Gaza.

Peste 72.000 de copii au fost strămutați intern în școlile UNRWA sau în casele rudelor în timpul atacului israelian, iar peste 4.000 de copii rămân strămutați până în prezent.

Raportul subliniază, de asemenea, că aproape 2.500 de femei însărcinate, care se așteaptă să nască în următoarele trei luni, riscă să se confrunte cu complicații la naștere, cauzate fie direct, fie indirect de atac.

În acest video cutremurător se vede cum copiii din Gaza se marchează pentru a fi identificați în caz că vor fi uciși în bombardamente.