ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OMS și Banca Mondială susțineau anul trecut că guvernele sunt nepregătite pentru răspândirea globală a unui agent patogen. În mijlocul psihozei colective, așa cum avem parte în aceste zile, înflorește marele business al companiilor farmaceutice. Cele care întotdeauna și-au tras spuza pe turta lor în situații de catastrofe sanitare.

Într-un astfel de scenariu apocaliptic, prefigurat de OMS și Banca Mondială,  există băieții deștepți, cei care sunt gata să facă afaceri. Este „marea afacere a pandemiei”, după cum a numit-o Il Fatto Quotidiano, și ea privește activitatea continuă de cercetare și dezvoltare pusă în mișcare de diferitele guverne ale lumii, în încercarea de a găsi un vaccin capabil să reducă avansul coronavirusului ucigaș care, până acum, a ucis 106 oameni în China. Dintr-o populație de 1,386 de miliarde. 

Dacă știința va găsi răspunsul privind originea viruslui, se va trece apoi la afaceri. Până acum însă nimeni nu a reușit să dea un răspuns fundamental la o întrebare simplă: care este originea virusului? Nimeni nu știe. S-a spus că virusul este de origine animală, a suferit mutații și s-a transmis la om. S-a vorbit apoi ba despre igiena precară, ba despre șerpi, lilieci, supe de lilieci sau scăpări ipotetice din laboratoarele chimice. Pe scurt, nicio certitudine. 

În schimb, cu imaginile care se derulează non stop la știri, contagiunea, teama de a contracta virusul, teroarea de a muri sunt fitilul care va obliga țările lumii să reflecte asupra necesității de a investi masiv în cercetare, profilaxie și răspunsuri adecvate împotriva pandemiilor. Se va da startul cursei pentru a crea posibile vaccinuri, vor fi investite resurse imense pentru a găsi un posibil remediu la pneumonia chineză. Totul, desigur, cu implicarea companiilor farmaceutice.

În urmă cu doar câteva luni, Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială au prezentat un raport privind pregătirea globală în fața unei pandemii. Concluzia lor: mai devreme sau mai târziu, au afirmat experții, o pandemie va apărea de nicăieri, iar guvernele vor fi nepregătite. „Se pare că o boală letală, precum gripa spaniolă, s-ar putea răspândi în jurul lumii, mai ales prin intermediul traficului aerian, în mai puțin de 36 de ore și ar putea omorî mai mult de 50 de milioane de oameni. În plus față de nivelul tragic al mortalității, o asemenea pandemie ar cauza panică, ar destabiliza securitatea națională și ar avea un impact global la nivelul economiei și al comerțului”, potrivit unui alt raport, întocmit de Global Preparedness Monitoring.

Publicația italiană menționează că, alături de costurile sociale și de sănătate, sunt și cele economice. Pentru a stopa epidemiile, guvernele trebuie să aloce miliarde și miliarde de dolari: SARS a costat 40 de miliarde, Ebola 53 de miliarde, gripa porcină între 45 și 55 de miliarde. Astăzi, o nouă pandemie precum cea spaniolă, ar costa economia globală nu mai puțin de 3 trilioane de dolari, adică  2,2% din PIB-ul mondial. 

În mijlocul psihozei colective, înflorește marele business al companiilor farmaceutice, la care guvernele se vor ploconi de teama decimării populației.  În cazurile menționate mai sus, statele au semnat contracte de miliarde de dolari pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, multe dintre ele ajungând apoi la coșul de gunoi. 
Prima informație au dat-o cei de la WSJ, care au anunțat că unele companii de medicamente vor deja să dezvolte vaccinuri pentru protejarea împotriva noului virus. Este vorba de giganți Big Pharma precum Moderna, Inovio Pharmaceuticals și Novavax Inc., cărora li s-au alăturat cercetători de la Universitatea Queensland din Australia. Vaccinurile ar putea fi gata pentru testare pe om în câteva luni, dar aprobarea va dura mai mult. Afacerea a început deja!