ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un documentar difuzat duminică de Rossiya 1 TV, dedicat celor 15 ani de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse a spus că, la începutul anilor 2000, serviciile speciale au interceptat comunicări directe între forțele separatiste din Caucaz și serviciile secrete americane.


„La un momnt dat, serviciile noastre secrete au detectat contacte directe între militanții separatiști din Caucazul de Nord și reprezentanți ai serviciilor secrete americane din Azerbaidjan”,  a afirmat Putin în documentarul difuzat duminică de Rossiya 1 TV.


„Iar când am vorbit despre acest lucru cu președintele american de atunci, acesta mi-a spus – I’ll kick their asses”, a amintit Putin discuția cu George Bush pe această temă. 
După câteva zile, șeful FSB (Serviciile de informații ruse) a primit o scrisoare de la CIA în care se menționa că serviciul secret american are dreptul de a sprijini forțele de opoziție din Rusia.


„Cineva, acolo, în serviciile secrete din Vest, în mod evident credea că a acționat pentru destabilizarea internă a celui mai important rival geopolitic, care în ochii Vestului a fost întotdeauna Rusia, atunci Vestului îi va fi mai bine. Ei bine, n-a fost așa!” a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a adăugat că a avertizat Occidentul de pericolele susținerii mișcărilor teroriste.
Russia Today amintește că în anii 90, până la începutul anilor 2000, Rusia a fost angajată în conflicte militare cu separatiștii din Caucazul de Nord, suporteri ai multor acțiuni teroriste. Operațiunea antiteroristă demarată atunci s-a încheiat abia în 2009.


„Președintele” este un film documentar de două ore, construit în jurul unui interviu cu Vladimir Putin în care sunt trecute în revistă principalele evenimente, politice sau personale care au marcat ultimii 15 ani din viața liderului de la Kremlin.