ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a participat la a 11-a conferință de presă anuală, la care au venit circa 1.400 de jurnaliști ruși și străini. Putin a vorbit despre situația din Siria, despre relația Rusiei cu Turcia, despre Ucraina, răspunzând și unor întrebări legate de fiicele sale.

Președintele rus a declarat că loviturile aeriene executate de aviația rusă în Siria de mai multe luni susțin nu numai armată loială regimului Assad, ci și ofensiva opoziției în vederea combaterii organizației Statul Islamic.

Putin a mai precizat că Rusia va susține un proiect de rezoluție propus de SUA la Consiliul de Securitate al ONU, care are drept scop eliminarea surselor de finanțare ale grupului jihadist. Însă Moscova nu va accepta "să ni se impună retragerea unui lider”, făcând referire la obiectivul SUA sau al Franței de a-l elimina de la putere pe Bashar al-Assad. Putin a spus că nu este sigur dacă Rusia are sau nevoie de o bază permanentă în Siria. Armamentul rus - precum rachete de croazieră lansate de pe mare și din aer - oferă Moscovei suficientă putere de foc să lovească un inamic, a declarat liderul de la Kremlin, apreciind că s-ar putea să nu fie necesară o bază rusă permanentă în Siria.

Putin a mai spus că dorește să refacă relațiile cu SUA și că este gata sa conlucreze cu succesorul lui Barack Obama la Casa Albă. 

"Acțiunile Turciei în privința avionului nostru pe care l-au doborât nu au fost binevoitoare, ci ostile, a spus Putin comentând pe marginea incidentului de pe 24 noiembrie de la frontiera turco-siriană. Unul dintre piloții avionului a fost ucis, la fel și un militar rus din echipa de recuperare a echipajului.

Din nou Putin a calificat acțiunea Rusiei drept "o lovitură de pumnal pe la spate” și a spus că nu "întrezărește la nivelul guvernului turc perspectivele ameliorării relației”. "Au tras asupra avionului nostru, au fost uciși oameni. Iată ce m-a revoltat: dacă ar fi fost cu adevărat un accident, așa cum a spus guvernul turc, atunci puneau mâna pe telefon și dădeau explicații”. Putin a spus că "cineva din conducerea Turciei a încercat să-i lingă pe americani într-un anume loc și nu știu dacă americanii își doreau asta”, scrie The Guardian, citat de cotidianul.ro.

Președintele rus acuzat Turcia că "s-a ascuns în spatele NATO” și că a doborât un avion militar pentru ca Rusia să fugă din Siria.

În ce privește situația din Ucraina, conferința de presă din acest an a adus o premieră – Putin a recunoscut că în Ucraina s-au aflat ruși care îndeplineau sarcini militare. "Rusia nu a spus niciodată ca nu ar fi avut ruși în Ucraina, care îndeplineau anumite sarcini militare”. Președintele a spus că Rusia nu a trimis trupe regulate în estul Ucrainei.

La circa doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, Putin a subliniat că Rusia nu are nici un interes ca situația din țara vecină să se înrăutățească și mai mult și că dorește o soluție, însă nu în detrimentul populației rusofone din estul Ucrainei. "Nu ne dorim o agravare a conflictului. Vrem ca acesta să înceteze cât de repede posibil, însă nu prin aneantizarea oamenilor din estul Ucrainei”, a spus Putin.

Când i s-au cerut detalii despre cele două fiice, născute în fosta RDG în anii 1980, Putin a răspuns extrem de evaziv și ușor enervat, de vreme ce ce nu a vorbit niciodată despre familia sa. "Fiicele mele locuiesc în Rusia și au studiat în Rusia. Sunt mândru de ele. Vorbesc fluent trei limbi străine. Nu discut cu nimeni despre familia mea”, a spus Putin. "Fiecare persoană are dreptul să-și decidă propria soartă, să-și traiasca propria viață și să o facă cu demnitate”.