ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emmanuel Macron, Angela Merkel, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski s-au întâlnit luni la Paris pentru un summit de pace - așa-numitul „format Normandia” - menit să găsească o soluție pentru conflictului din estul Ucrainei. Discuțiile s-au prelungit însă în spatele ușilor închise, iar concluzia a fost anunțată în toiul nopții, transmite Mediafax.

Președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, au stabilit, de comun acord cu omologul din Franța, Emmanuel Macron, și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, implementarea unui armistițiu total în regiunile separatiste ucrainene și, eventual, acordarea unui statut special.

Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea administrației proruse de la Kiev, și s-a soldat până în prezent cu aproximativ 13.000 de morți. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.
 
„Părțile se angajează să implementeze în totalitate și integral armistițiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susținere a acordului de încetare a focului înainte de sfârșitul anului 2019.

Părțile susțin elaborarea și aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activitățile pentru deminare, luată la 3 martie 2016.

Părțile susțin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forțelor și echipamentelor până la sfârșitul lunii martie 2020”, se arată în Declarația comună a Summitului în formatul Normandia, desfășurat luni seară la Palatul Elysée.

„Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea și schimbul de prizonieri până la sfârșitul anului, pe baza principiului «toți în schimbul tuturor» (...).

Părțile vor susține un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, se mai arată în Declarația adoptată după reuniunea la care au participat Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron și Angela Merkel.