Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a asemuit comunismul cu creștinismul și mumia lui Lenin din Piața Roșie cu venerarea sfintelor moaște ale creștinătății, informează RT.

„Poate voi spune ceva ce va supăra pe unii, dar așa văd eu situația. În primul rând, credința ne-a însoțit #mereu în istorie, devenind din ce în ce mai puternică de fiecare dată când țara și poporul au trecut prin vremuri grele”, a spus liderul rus în timpul unui interviu pentru documentarul „Valaam”, din care un fragment a fost difuzat pe postul Rusia 1.

„Au fost acei ani ai ateismului militant când preoții erau uciși, bisericile distruse și în același timp s-a creat o nouă religie. Ideologia comunistă este foarte similară cu creștinismul, de fapt: libertatea, egalitatea, fraternitatea, dreptatea - totul este arătat în Sfânta Scriptură, totul e acolo. Și codul constructorului comunismului? E o sublimare, un fragment primitiv din Biblie, nimic nou nu a fost inventat”, a spus Putin.

Actualul și probabilul, viitor șef de stat de la Kremlin, a justificat atitudinea comuniștilor față de mumia lui Lenin comparând-o cu venerarea moaștelor sfinților ortodocși.

„Uite, Lenin a fost pus într-un mausoleu. Cum este asta diferit față expunerea moaștelor sfinților creștini ortodocși? Când spun că nu există o asemenea tradiție în ortodoxie, vă invit să vă duceți la Athos și să vă uitați, e plin de sfinți și moaște acolo”, a concluzionat Putin.

Cuvintele lui Putin, aflat în cursa pentru realegerea într-un nou mandat de președinte, au fost primite cu satisfacție de către comuniști. Mai mult, liderul comunist Ghenadi Jiuganov, a declarat că Putin i-a promis că atâta timp cât va fi președinte, mumia lui Lenin va rămâne în Piața Roșie.

Biserica Ortodoxă a Rusiei a susținut necesitatea îngropării cadavrului lui Lenin.

„Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre. Monumente dedicate acestor persoane nu trebuie să stea în piețele noastre. Corpurile mumificate ale acestor persoane nu trebuie să fie expuse publicului larg", spunea anul trecut ÎPS Ilarion, șeful Departamentului sinodal pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Aș spune că am întârziat cu un sfert de secol în ceea ce privește această decizie. Trebuia luată încă în 1991, atunci când monumentul lui Felix Dzerjinski (întemeietorul NKVD, predecesorul KGB) a fost îndepărtat. Tot atunci și trupul lui Lenin trebuia să fie scos din mausoleu. Însă dacă acest lucru nu s-a făcut, acum trebuie să așteptăm momentul când în societate va exista un consens în această problemă”, a declarat mitropolitul Ilarion, în 2017.

Conform sondajelor de opinie, peste 60% dintre ruși se manifestă pentru îngroparea definitivă a mumiei leniniste. La finalul anului trecut, Putin a inaugurat un memorial dedicat victimelor comunismului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews