ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, împreună cu președintele Turciei,  Recep Tayyip Erdogan, au inagurat cea mai mare moschee din Rusia, în capitala acestei țări, la Moscova, informează Agerpres.

"Este un mare eveniment pentru musulmanii din Rusia”, ţară "multiconfesională în care, vreau să subliniez, islamul este una dintre religiile tradiţionale”, a afirmat şeful statului rus. "Această moschee va fi o sursă pentru propagarea ideilor umaniste şi a adevăratelor valori ale islamului”, a adăugat el, criticând categoric organizaţia Statul Islamic (IS) pentru că "denaturează islamul”, scrie Agerpres.

Noua moschee din Moscova are peste 19.000 de metri pătrați și o înălțime comparabilă cu aceea a unei clădiri de şase etaje și poate găzdui peste 10.000 de persoane simultan. Spre comparație, moscheea previzionată a se construi la București are o capacitate de 1.000 de persoane. Edificiul se află pe locul unei foste moschei, ridicate în anul 1904, care se ruinase complet.

"Costurile construcţiei au fost de aproximativ 170 de milioane de dolari”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Muftiilor din Rusia, Rushan Abbyasov, precizând că suma a fost suportată, în cea mai mare parte, de un oligarh originar din Daghestan.

În Rusia există la ora actuală peste 7.000 de moschei, în capitală funcţionând patru asemenea lăcaşe de cult, notează Gândul. Islamul este a doua religie din Rusia, unde trăiesc în prezent peste 23 de milioane de musulmani.