ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a semnat legea care permite Curții Constituționale a Rusiei să decidă dacă se supune sau nu deciziilor instanțelor internaționale pentru drepturile omului, în special CEDO.

Această lege fusese adoptată oficial de Parlamentul rus miercurea trecută, actul normativ permițând Curții Constituționale a Rusiei să analizeze hotărârile organismelor de justiție internaționale și să le declare „inaplicabile”, dacă sesizează contradicții cu Constituția Rusiei, conform The Independent.

Actul normativ a fost elaboratt în urma unei decizii a Curții Constituționale a Rusiei, din această vară, care prevedea că hotărârile CEDO nu trebuie aplicate în cazul în care contavin Constituției.

Decizia mai conținea și prevederea că legile internaționale nu pot avea prioritate față de Constituția țării.

CEDO primește mii de plângeri anual din Rusia.

Moscova a perdut numeroase procese la Strasbourg și i s-a impus să achite compensații considerabile petenților.

Analiștii politici și juridici ruși consideră că noua lege urmărește, de fapt, să scape Kremlinul de obligația de a achita 1,9 miliarde de euro către acționarii Yukos Oil Company, ca urmare a unei decizii CEDO din 2014.