ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus a amenințat că va denunța acordul de export al cerealelor din Ucraina, negociat de ONU și Turcia, și semnat la Istanbul în iulie.

Miercuri, în discursul de deschidere al Forumului Economic Răsăritean de la Vladivostok, Putin a acuzat țările occidentale că acționează ca „niște puteri coloniale” și abuzează de acest acord.

Anterior, Occidentul acuzase Rusia că, prin blocada sa asupra porturilor ucrainene, împiedică cerealele să ajungă în țările sărace, de exemplu cele africane, a amintit Putin.

Acum,susține liderul rus, când blocada a fost ridicată, cea mai mare parte a navelor încărcate cu grâne ajunge în porturile europene.

„Ce vedem acum este o înșelătorie sfruntată, a spus Putin. O înșelătorie a comunității internaționale la adresa partenerilor din Africa și a altor țări care au nevoie urgentă de hrană. Este o escrocherie.”

Șeful de la Kremlin i-a acuzat pe aliații occidentali ai Ucrainei că „trișează”, îmbrățișând cauza țărilor celor mai sărace, când este vorba de discursul public, dar, în realitate, deturnând livrările de hrană:

„Doar 3% din cerealele exportate de Ucraina merg spre țările aflate în dezvoltare. Majoritatea merg spre Europa. În ultimele decenii, țările europene au acționat ca niște puteri coloniale, și continuă să o facă și astăzi.”

Fără a cita vreo sursă, Putin a afirmat că doar două din cele 87 de nave care au plecat cu grâne din porturile ucrainene au ajuns în țările sărace. Adică doar 60.000 de tone.

„Așa stau lucrurile: au fost colonialiști odinioară și au rămas așa în interiorul lor. Aproape toate cerealele exportate din Ucraina nu sunt trimise celor mai sărace țări, aflate în curs de dezvoltare, ci țărilor din Uniunea Europeană.”

Drept urmare, Putin a amenințat că va lua legătura cu omologul său turc, Erdogan, pentru a discuta amendarea acordului.

„Cu o asemenea abordare, este evident că dimensiunea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească... ceea ce va duce la o catastrofă umanitară fără precedent.”

Putin și Erdogan  se vor întâlni săptămâna viitoare cu ocazia unui summit regional organizat în Uzbekistan.

Tot atunci, Putin se va întâlni și cu liderul chinez, Xi.

CNN și Reuters au încercat să facă o „verificare rapidă” („fact-check”) a afirmațiilor lui Putin.

Într-o declarație pentru CNN, Organizația Națiunilor Unite a susținut că, în cadrul Black Sea Grain Initiative, circa „30% din cereale și alte produse alimentare” au ajuns în țările sărace.

Erdogan a reacționat cu promptitudine la plângerile lui Putin, dându-i dreptate:

„Faptul că transporturile de cereale se duc către țările care aplică sancțiuni (Rusiei) îl deranjează pe dl. Putin. De asemenea, dorim să plece transporturi de cereale și din Rusia... Cerealele care intră sub incidența acestui acord ajung din nefericire la țările bogate, nu la cele sărace.”

Liderul turc nu a explicat cum are intenția să acționeze efectiv. Probabil așteaptă întâlnirea cu Putin din Uzbekistan. 

Zero Hedge a comentat:

„Dacă Rusia renunță sau încearcă să renegocieze acordul ONU privind cerealele, care are nevoie de asentimentul părților ucraineană și rusă, precum și de cel al Turciei, acest lucru ar duce la prăbușirea singurei realizări rezultate în urma negocierilor în cele șase luni de conflict.

„Fără îndoială, acest lucru se va adăuga problemelor economice mondiale tot mai mari, pe fondul creșterii prețurilor la energie și la produsele alimentare.”