ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În pragul iernii, Europa riscă să rămână fără căldură în condițiile în care Rusia și Ucraina nu ajung la un acord privind tranzitul gazelor. Uniunea Europeană s-a implicat în negocierile dintre cele două țări, dar, până acum, fără niciun rezultat. Moscova a folosit cu succes această armă geostrategică în ultimii ani, reușind să impună proiecte precum Nord Stream2 sau TurkStream, prin care a făcut Europa și mai dependentă de gazul rusesc.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters.
Rusia și Ucraina au deja o lungă istorie de dispute pe tema tranzitului gazelor naturale, cunoscută și ca ”războiul gazelor”, în condițiile în care conductele care transportă gazul pe care Europa îl importă din Rusia trec pe teritoriul Ucrainei, iar Ucraina încasează taxe pentru aceasta. 

Europa importă de la Gazprom aproximativ un sfert din gazul pe care îl consumă și 80 la sută din aceste importuri tranzitează Ucraina.

Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia și Ucraina expiră la finalul acestui an. Moscova a anunțat că ia în considerare încheierea unui acord pe termen scurt cu Kievul, întrucât are nevoie de timp pentru a termina de construit conductele care ocolesc Ucraina pentru a continua exporturile de gaz spre Europa, cea mai mare piață a sa pentru exporturile de gaz.

Cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate în Brazilia, la finalul summitului BRICS, Putin a salutat încetarea ostilităților între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși în două dintre punctele tensionate din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.
 
Putin a declarat presei că nu are în prezent planuri de a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul în patru dedicat situației din Ucraina. Progresele realizate în convorbirile dintre Moscova și Kiev, la 1 octombrie, păreau să deschidă calea pentru primul summit Ucraina-Rusia-Germania-Franța dedicat conflictului în ultimii 3 ani, notează Reuters.
 
De altfel, Rusia a mai întrerupt de trei ori livrările prin Ucraina, în 2006, 2009 și 2014, declanșând mai multe „războaie ale gazelor".   
 
Livrările de gaze rusești, care reprezintă o treime din consumul european de gaze, au fost din ce în ce mai mult politizate, în urma anexării Crimeei și a sprijinirii cu trupe și arme a insurgenților din Donbass.