ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden a anunțat marți, într-un editorial semnat de el personal în New York Times (nu se știe cine l-a scris) că administrația sa va trimite rachete cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina.

Consiliul de Securitate de la Casa Albă a explicat în aceeași zi că rachetele au capacitatea de a lovi Rusia, dar că regimul de la Kiev s-a angajat să le folosească exclusiv pe teritoriul Ucrainei.

Rusia a reacționat dur la acest anunț.

Ziarul britanic Times a scris:

„Unul dintre personajele cele mai apropiate de Vladimir Putin a avertizat că Moscova ar putea ținti orașe occidentale dacă Ucraina va folosi sistemele de rachete livrate de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei.”

Personajul cu pricina este Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreședinte al Consiliului Național de Securitate.

Medvedev a afirmat textual:

„Dacă, Doamne ferește, aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, atunci forțele noastre armate nu vor avea de ales decât să lovească centre de luare a deciziilor.”

Și amenințarea lui Medvedev a continuat astfel:

„Desigur, trebuie să se înțeleagă că, din nefericire, în acest caz, centrele unde se iau deciziile finale nu se află pe teritoriul (regimului de la) Kiev.”

Anterior, Rusia a numit centre de luare a deciziilor din Ucraina orașe precum Kiev sau Lvov.

Pri urmare, amenințarea lui Medvedev este transparentă: Moscova amenință să lovească orașe (capitale) din țările care livrează Ucrainei armament. Cum Statele Unite sunt mai greu de atins (ar fi nevoie de rachete intercontinentale de bombardiere cu rază lungă de acțiune sau de un atac de pe submarin) țintele cele mai accesibile pentru Moscova sunt cele din Europa.

Dacă amenințarea lui Medvedev nu era suficient de clară, șeful lui, Vladimir Putin, a limpezit-o:

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 1, el a spus:

„Dacă (rachetele cu rază lungă de acțiune) vor fi livrate, vom trage concluziile cuvenite și vom folosi armele noastre, din care avem destule, pentru a lovi acele ținte pe care până acum nu le-am lovit.”