ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin acuză NATO  că inventează amenințări imaginare provenite din Rusia, reproșând presei occidentale că a speculat faptul că hackeri ruși s-ar fi amestecat în campaniile electorale din SUA și Franța, relatează agenția EFE. 

Într-un interviu pentru publicația franceză Le Figaro, Putin a spus că problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antirachetă în Polonia și România ar fi putut fi evitate, apreciind că ele „creează în mod inevitabil o amenințare” pentru armata rusă și „rup echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internațională”. 

Liderul de la Kremlin a mai criticat și extinderea NATO până la granițele Rusiei, deși politicienii occidentali au promis după destrămarea URSS că Alianța nu se va extinde către granițele est-europene. 

Moscova a acuzat în repetate rânduri că sistemele antirachetă instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), deși, însă SUA au negat acest lucru. Mai mult, Moscova, prin vocea unor înalți responsabili ruși, au avertizat că puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă vor deveni obiective prioritare ale reacției militare a Rusiei, cu trimitere la România, după instalarea scutului de la Deveselu.

Cât despre informațiile despre o operațiune rusă de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, Putin le-a calificat drept „ficțiune” și a susținut că în spatele lor se află „dorința celor care au pierdut alegerile să dreagă situația acuzând Rusia de ingerință”. „Rusia nu a piratat (informatic) niciodată. Nu avem nevoie. Nu există niciun interes. Pentru ce?”, a continuat liderul de la Kremlin.