Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Occident, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Sera.

Acesta a mai declarar că Statele Unite vor deteriorarea relaţiilor Moscovei cu UE şi sugerând că Washingtonul a provocat criza din Ucraina.

"Vreau să vă spun că nu este cazul să vă fie frică de Rusia. Lumea s-a schimbat într-atât de mult încât oamenii de bun simț nu-și mai pot imagina astăzi un conflict militar de amploare. Avem alte lucruri de făcut, pot să vă asigur de acest lucru", a declarat Putin, potrivit transcrierii oficiale publicate de Kremlin şi citate de agenţiile de presă.

Președintele rus, care va vizita Italia săptămâna viitoare, a apreciat că "doar o persoană bolnavă și-ar putea imagina că Rusia va ataca din senin NATO". "Țările membre ale NATO cheltuiesc de zece ori mai mult pentru apărare decât Rusia", a continuat el, adăugând că SUA alocă cea mai mare sumă la nivel mondial pentru bugetul militar.
 
"Dar poate că cineva are interesul de a alimenta aceste temeri. Eu pot doar să presupun. Spre exemplu, Statele Unite nu vor prea mult apropierea Rusiei de Europa. Nu o afirm, o spun ca ipoteză", a mai adăugat preşedintele Rusiei.

"Să presupunem că Statele Unite vor menţinerea rolului de conducere în comunitatea transatlantică. Au nevoie de o ameninţare externă, de un inamic, pentru a-şi garanta acest rol. Iar Iranul nu este o ameninţare care să intimideze suficient de mult. Cum poţi crea temeri? Dintr-o dată, izbucneşte criza din Ucraina. Rusia este forţată să acţioneze. Poate totul a fost cu intenţie, nu ştiu. Dar noi nu am făcut-o", a încheiat liderul de la Kremlin.