ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Retragerea haotică a forțelor americane din Afganistan, în august 2021, este unul dintre episoadele cele mai jenante din istoria SUA. El s-ar putea dovedi și foarte costisitor din punct de vedere strategic.

„Talibanii au semnat un contract cu Moscova pentru livrarea de benzină, motorină, gaze și cereale Afganistanului”, a anunțat ministrul interimar al Comerțului și Industriei de la Kabul.

Acordul a fost discutat timp de mai multe săptămâni, după ce ministrul Hagi Norudin Azizi a condus luna trecută o delegație afgană care s-a deplasat la Moscova.

După retragerea haotică a americanilor din Afganistan, Rusia nu a recunoscut încă regimul taliban de la Kabul, dar este una dintre puținele țări care și-au păstrat ambasada deschisă.

Potrivit Reuters, Azizi a declarat că în acord se prevede livrarea de către Rusia a un milion de tone de benzină, un milion de tone de motorină, 500.000 de tone de GPL și două milioane de tone de grâu anual.

Acordul este „provizoriu” deoarece stipulează o perioadă de probă cu o durată nespecificată. Dacă lucrurile se derulează satisfăcător pentru ambele părți, atunci ar urma să se semneze un acord pe termen lung.

În condițiile sancțiunilor occidentale, care au urmat după invadarea Ucrainei, reorientarea Rusiei către piețele din zona Asia-Pacific a devenit vitală:

The Diplomat consemna recent:

„Pentru președintele rus Vladimir Putin, țările din regiunea Asia-Pacific au apărut ca niște noi centre de creștere economică și tehnologică și este necesar ca Rusia să urmeze tendința Asia-Pacific, generând o nouă dinamică economică interioară și o alternativă palpabilă la subordonarea Rusiei în fața Europei și a Statelor Unite în mai multe domenii. În același timp, Asia a devenit cadrul unor noi centre de putere în lume, unde Moscova încearcă să găsească respect pentru suveranitatea, valorile naționale și interesele sale.”

Și China a încercată să pătrundă pe piața afgană, însă mai degrabă în zona militară.

De exemplu, după retragerea americanilor, chinezii și-au exprimat intenția de a prelua baza aeriană abandonată de la Bagram.