ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a ordonat joi consolidarea, în 2017, a forței de atac nucleare ruse, cu scopul de a o face capabilă să străpungă scutul antirachetă din Europa de Est, în România și Polonia, relatează AFP.

„Trebuie ca potențialul militar al forțelor nucleare strategice să fie consolidat, înainte de toate cu ajutorul unor sisteme de rachete capabile să garanteze străpungerea sistemelor de apărare antiracehtă existente sau viitoare”, a declarat președintele într-o reuniune cu reprezentanți ai forțelor armate ruse, citat de agențiile ruse.

Șeful de stat rus a anunțat deja, în iunie, mobilizarea în cadrul forțelor nucleare a peste 40 de rachete balistice suplimentare, capabile să „străpungă sistemele apărării antiaeriene cele mai sofisticate”, ca răspuns la proiectul american de instalare a unor sisteme de armament greu în Europa de Est.

Rusia este îngrijorată, în plus, de instalarea în România și Polonia a unor elemente ale scutului antirachetă despre care afirmă că este îndreptat împotriva capacității sale de disuasiune nucleară.

Washingtonul a dat asigurări că scutul are scopul să protejeze Europa de o eventuală amenințare iraniană.

„Trebuie să fim atenți la orice schimbare în echilibrul forțelor și a situației politico-militare din lume și mai ales la frontierele ruse. Și să ne corijăm la timp planurile, în vederea unei eliminări a potențialelor amenințări la afresa țării noastre”, a adăugat Putin.

Președintele rus a evaluat „la 60%” nivelul realizării modernizării forțelor nucleare ruse, care includ bombardiere strategice, rachete balistice intercontinentale și submarine nucleare.

Ultima doctrină militară rusă, care datează din decembrie 2014, nu evocă în niciun caz posibilitatea unui „atac preventiv” cu ogive nucleare.

Moscova își rezervă dreptul de a-și folosi arsenalul nuclear doar în cazul unei agresiuni împotriva ei sau a aliaților ei ori în cazul unei „amenințări la existența însăși a statului”.

Putin a acuzat NATO, la sfârșitul lui iunie, că vrea să-i antreneze țara într-o cursă a înarmării „frenetică” și că rupe „echilibrul militar” aflat în vigoare în Europa de la implozia URSS.