ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversata lege care prevede interzicerea pe teritoriul Rusiei a ONG-urilor străine, considerate "indezirabile”, a fost promulgată de președintele Putin.

Textul legii, votat marți de deputați și miercuri de senatori, "prevede că organizații neguvernamentale străine sau internaționale, a căror activitate reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor constituționale ale Federației Ruse, a capacității de apărare a țării sau a securității guvernului, să poată fi declarate indezirabile", amintește președinția rusă într-un comunicat, conform Agerpres.

Legea a fost prezentată de către susținătorii săi drept "o măsură preventivă" necesară după impunerea, anul trecut, de către Occident a unor sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene. 

Actul normativ oferă autorităților ruse posibilitatea să interzică ONG-urile străine în cauză și să-i urmărească în justiție pe angajații acestora, aceștia riscând până la șase ani de închisoare sau interdicția de intrare pe teritoriul rus.
 
Legea permite inclusiv blocarea conturilor bancare ale organizațiilor vizate.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au condamnat proiectul de lege, calificat de către Amnesty International drept "ultimul capitol din represiunea fără precedent împotriva organizațiilor neguvernamentale".