ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret luni, 15 august, prin care a reactivat titulatura sovietică de Mamă Eroină și premiul în bani pentru rusoaicele cu mulți copii.

Titlul de Mamă Eroină a fost întemeiat de Iosif Visarionovici Stalin în 1944, ca urmare a scăderii masive a populației URSS din cauza războiului, dar și a foametei și genocidului comunist.

Ordinul Mamă Eroină, care răsplătea femeile sovietice cu zece sau mai mulți copii, a încetat să fie acordat după 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Potrivit noului decret al lui Putin, mamele eroine primesc un premiu de un milion de ruble (16.000 de euro) o singură dată, atunci când al zecelea copil al lor împlinește un an, scrie The Moscow Times.

Titlul și premiul se acordă chiar și în cazul în care unul dintre copii moare în război, într-un atac terorist sau într-o situație de urgență, mai prevede textul decretului.

Titlul de Mamă Eroină este de un nivel egal cu titlurile de Erou al Rusiei și Erou al Muncii.

Rusia se confruntă cu o gravă scădere a populației: în primele luni ale acestui an, populația s-a diminuat în medie cu 86.000 de persoane pe lună, ajungând în prezent la 145 de milioane de locuitori.

Vladimir Putin a avut doi frați, care au murit când erau mici.