ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Schimbarea de obiectiv a Moscovei a fost anunțată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la summit-ul Ligii Arabe de la Cairo.

Lavrov a afirmat că Rusia este hotărâtă să îi „ajute” pe ucraineni să se „elibereze de povara acestui regim (Zelenski) absolut insuportabilă”, informează AP.

Și ministrul de Externe de la Moscova a continuat:

„Popoarele rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, vom ajuta cu certitudine poporul ucrainean să se debaraseze de acest regim care este absolut anti-popor și anti-istoric.”

Lavrov a acuzat Kievul și pe „aliații săi occidentali” că răspândesc o propagandă care are drept scop să facă din Ucraina „dușmanul etern al Rusiei”.

Afirmațiile șefului diplomației ruse contravin declarațiilor făcute de oficialii de la Moscova imediat după invazia în Ucraina, numită „operațiune specială”, conform cărora Rusia nu urmărește o răsturnare a regimului de la Kiev.

Lavrov a adăugat că Moscova a fost încă din luna martie gata să negocieze încetarea ostilităților, dar Kievul, după ce a părut că acceptă cererile părții ruse, inclusiv o cedare de teritoriis-a răzgândit, afirmând că obiectivul său este înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă.

Lavrov a acuzat Occidentul că a împins de la spate Ucraina să lupte mai departe.

„Occidentul insistă că Ucraina nu trebuie să înceapă negocieri până când Rusia nu este învinsă pe câmpul de luptă.”

Cu o săptămână în urmă, același Lavrov anunța că strategia Moscovei s-a schimbat, extinzându-se dincolo de Donbas, după ce Occidentul a livrat Kievului arme cu rază lungă de acțiune.

Este vorba mai ales de baterii de rachete americane HIMARS, cu o rază de acțiune de 80 de kilometri.

În aceste condiții, a explicat ministrul rus de Externe, Moscova este nevoită să împingă forțele ucrainene mai departe de linia frontului, pentru a-și asigura propria securitate.

După summit-ul NATO din luna martie, aflat în vizită la Varșovia, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin trebuie răsturnat de la putere.

„Pentru numele lui Dumnezeu”, a spus liderul american, „acest om nu mai trebuie să rămână la putere.”


Ulterior, Casa Albă a încercat să dezmintă că asta a vrut să spună Joe Biden.

Într-un comunicat emis de președinția americană imediat după discursul de la Varșovia, se arăta:

„Președintele a vrut să spună că lui Putin nu trebuie să i se permită să își exercite puterea asupra vecinilor din regiune. Nu s-a referit la exercitarea puterii în Rusia, nici la o schimbare de regim.”