ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Europa a răsuflat ușurată joi că Putin a dat drumul la gaze prin Nord Stream 1, luni o altă turbină a conductei Rusia-Germania a fost blocată.

Cei care s-au temut că Rusia va folosi orice pretext pentru a se juca cu gazele Europei nu s-au înșelat.

La scurt timp după ce Siemens a trimis în sfârșit documentele de transport pentru turbina Nord Stream, care fusese expediată în Canada pentru reparații și blocată de regimul Trudeau în numele sancțiunilor împotriva Rusiei, Gazprom a anunțat din senin luni că oprește o altă turbină a aceleiași conducte Nord Stream.

Este vorba de turbina de compresie de la stația Portovaia, iar oprirea va avea loc începând de miercuri, 27 iulie, ora locală 7 dimineața.

Motivul invocat: „condițiile tehnice ale motorului”, se arată într-un raport al Gazprom, citat de Bloomberg.

Consecința acestui anunț este că nivelul gazelor care trec prin Portovaia va scădea cu până la 33 de milioane de metri cubi pe zi.

În consecință: cantitatea de gaze totală livrată către Germania prin Nord Stream va scădea de la un nivel, care și așa reprezenta 40% din capacitate până la 20%.

Concluzia expertului în energie de la Bloomberg, Javier Blas, este sumbră:

„Cu Nord Stream 1, funcționând cu doar 20% din capacitate din 27 iulie, Germania NU va avea suficiente gaze naturale pentru a funcționa toată iarna – afară de cazul în care sunt impuse reduceri mari. Berlinul va trebui să își activeze nivelul 3 de urgență al programului său pentru gaze.”

Cu alte cuvinte, căldura celor 80 de milioane de germani este la robinetul lui Putin.