Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au reafirmat vineri, în cursul unei convorbiri telefonice, că doresc să lucreze în favoarea creării unui stat palestinian, a anunțat Kremlinul, la o zi de la votul ONU care condamnă recunoașterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Președinții rus și turc au „confirmat voința lor comună de a continua eforturile în vederea unei soluționări a conflictului israeliano-palestinian pe baza normelor dreptului internațional și a realizării dreptului poporului palestinian de a crea un stat independent'”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Din cele 193 de țări membre ale ONU, 128 au votat în favoarea unei rezoluții care condamnă decizia americană de a desemna Orașul Sfânt drept capitală a statului evreu, ce contravine poziției tradiționale americane și consensului comunității internaționale.

Aliat al SUA, Turcia face parte dintre opozanții cei mai virulenți ai deciziei președintelui Donald Trump și a susținut această rezoluție ca și Rusia.

La începutul lunii decembrie, Putin s-a declarat 'profund preocupat' după anunțul făcut de Trump, lansând părților implicate în conflictul israeliano-palestinian un apel la 'reținere' și dialog.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție care solicită Statelor Unite să-și retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel, notează agențiile de presă internaționale. Rezoluția a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de țări membre, nouă voturi contra și 35 de abțineri.