Sâmbătă, 28 mai, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat Muntele Athos, loc sfânt pentru ortodocșii de pretutindeni.

În timpul șederii sale pe Sfântul Munte, președintele rus a fost eroul unei scene care a trecut neobservată pentru majoritatea jurnaliștilor laici, dar nu a scăpat cunoscătorilor lumii ortodoxe și credincioșilor.

Astfel, în timpul primirii sale în biserica Protaton din Karyes - capitala sfântului Munte, Vladimir Putin a fost așezat de către monahii athoniți pe tronul arhieresc, cel rezervat numai ierarhilor Bisericii Ortodoxe sau monarhilor ortodocși. Ultimul asemenea monarh în viață este Regele Mihai I al României. Gestul așezării lui Putin pe scaunul arhieresc a stârnit discuții în lumea ortodoxă, dar pentru a înțelege mai bine semnificațiile acestuia am apelat la teologul Laurențiu Dumitru, un fin cunoscător al lumii athonite. Oficial, Putin a vizitat Muntele Athos cu ocazia prăznuirii a 1.000 de ani de monahism rusesc în peninsulă.

Românii sunt și ei printre neamurile care dau cei mai mulți pelerini la mănăstirile din Sfântul Munte, existând și două schituri românești, Lacu și Prodromu. Mai multe mănăstiri au ca ctitori domnitori români, care au fost considerați, ani de-a rândul, protectorii comunității monastice.
 

"Primirea lui Vladimir Putin în scaunul arhieresc al bisericii Protaton din Karyes este un gest semnificativ, care a născut multe discuții, dar nu cred însă că este o premieră. În februarie 2014, primul ministru de atunci al Greciei, Antonis Samaras, a fost, de asemenea, așezat în scaunul arhieresc de către părinții de la Simonos Petras.(FOTO mai jos). Dacă aș căuta, probabil aș mai găsi și alte situații similare. Oricum, este știut faptul că monahii din Sfântul Munte îi primesc cu mare fast, după tradiția bizantină, pe demnitarii care ajung în Grădina Maicii Domnului.

Este adevărat că acest gest era rezervat odinioară doar împăraților și regilor ortodocși unși de către Episcop, iar pentru mulți Vladimir Putin trece drept apărător al Ortodoxiei, liderul rus fiind la a doua sa vizită la Muntele Athos.

Tensiunile dintre Rusia și Grecia însă sunt însă evidente. În aprilie 2012 Guvernul elen împiedica venirea lui Vladimir Putin în Muntele Athos în timpul Săptămânii mari pe motiv că administrația de stat a Greciei este îm vacanță. La acel moment Kremlinul s-a arătat nemulțumit de gestul grecilor. 

Dar tensiuni sunt mai nou și între Guvernul elen al ateului declarat Alexis Tsipras și Sfântul Munte. Cu atât mai mult acum, de când în Grecia s-au legalizat căsătoriile între homosexuali.

Vă amintesc și de tensiunea ce mocnește în relațiile dintre Sfântul Munte Athos și statul grec a ajuns în luna mai 2012 în pragul ruperii (Muntele Athos este republică semi-autonomă ce aparține Greciei), pe motivul impozitării proprietăților imobiliare ale mănăstirilor din afara Peninsulei Athos. La vremea aceea, organul conducător suprem al comunității monahale s-a arătat hotărât să caute ajutor moral și material la țările de aceeași credință (slave), începând cu cele care au mănăstiri în Athos, adică Rusia, Serbia, Bulgaria.

În acest context, apropierea athoniților de Vladimir Putin poate fi și un semn cum că dacă voi, grecii, nu ne vreți, totuși alții ne vor și ne iubesc. În plus, câteva siteuri ortodoxe grecești au găsit prilej în a lăuda virtuțile liderului de la Kremlin, amintind de primirea Cinstitului Brâu de la Mănăstirea Vatopedi în Rusia, de evlavia sa la bătrânii aghioriți și chiar de faptul că are un metanier vechi de la un lucrător al rugăciunii lui Iisus pe care-l folosește foarte des", a declarat pentru ActiveNews, Laurențiu Dumitru. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews