Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că nu se pune problema revizuirii teritoriale înfăptuite ca urmare a celui de-al doilea război mondial, referindu-se în mod special la Insulele Kurile și la exclava Kaliningrad, informează RT.

Întrebat dacă se gândește să cedeze una dintre Insulele Kurile, pentru a obține avantaje politice și economice în relația cu Japonia, președintele rus a negat.

„Teritoriile nu sunt monede de schimb”, a spus el pentru Bloomberg.

Totuși, în ceea ce privește disputa cu Japonia pentru Insule, Putin a afirmat că tratatul de pace cu niponii este considerat extrem de important pentru Moscova.

„Tratatul de Pace este unul cheie pentru noi și am dori foarte mult să găsim o soluție la această problemă împreună cu prietenii noștri japonezi. Tratatul a fost semnat în 1956 și a fost ratificat atât de Sovietul Suprem al URSS, cât și de Parlamentul Japoniei. Apoi partea japoneză a refuzat să îl implementeze și apoi URSS a lovit de nulitate toate înțelegerile la care se ajunsese prin acel tratat”, a continuat Putin.

Când a fost întrebat dacă este dispus să negocieze suveranitatea regiunii Kaliningrad, Putin a răspuns că astfel s-ar deschide o Cutie a Pandorei.

„Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele de după cel de-al doilea război mondial, atunci putem discuta. Dar va trebui să discutăm nu doar despre Kaliningrad, ci și despre estul Germaniei, orașul Lvov - fostă parte a Poloniei, și așa mai departe. Și apoi mai sunt și Ungaria și România pe această listă” , a explicat liderul de la Kremlin. „Dacă cineva dorește să deschidă Cutia Pandorei n-are decât”, a spus Putin.

Uniunea Sovietică a capturat Insulele Kurile în timpul ofensivei anti japoneze din Al doilea Război Mondial. Tratatul de pace din 1951 este invocat de Moscova drept argument al suveranității asupra insulelor, dar Tokyo consideră că patru din acestea nu sunt parte a subiectului înțelegerii.

Kaliningrad este un alt trofeu de război obținut de URSS în urma ultimei conflagrații mondiale. Parte a Prusiei Orientale, regiunea Kaliningrad a fost parte din URSS și a devenit exclavă a Rusiei la Marea Baltică după dizolvarea URSS.

A fost Vladimir Putin "uns" drept protector al ortodoxiei în Sfântul Munte Athos la finalul săptămânii? Comentariul teologului Laurențiu Dumitru asupra gestului ignorat de mass-media


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews