ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scutul antirachetă din România poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor care au fost testate recent în SUA printr-o simplă modificare a softului. Americanii ar putea ascunde de partenerii lor tipul de soft conținut în rachete, a declarat Vladimir Putin.

Noua rachetă de a SUA ar putea fi lansată din România sau Polonia și reprezintă o amenințare la care Moscova trebuie să reacționeze, a afirmat miercuri președintele rus, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Declarația sa vine după ce Pentagonul a anunțat lunic că a testat o rachetă de croazieră cu configurație convențională care și-a atins ținta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Războiului Rece, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzație respinsă de Moscova.

Putin, care s-a exprimat de la Helsinki, unde efectuează o vizită, a declarat că Washingtonul și-ar putea utiliza sistemele existente în România și Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfășoare ușor și rapid dacă ar dori.

„Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România și Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Și nu cred că partenerii noștri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privință. Aceasta implică noi amenințări pentru noi, la care trebuie să reacționăm’, a spus Putin.