Scutul antirachetă din România poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor care au fost testate recent în SUA printr-o simplă modificare a softului. Americanii ar putea ascunde de partenerii lor tipul de soft conținut în rachete, a declarat Vladimir Putin.

Noua rachetă de a SUA ar putea fi lansată din România sau Polonia și reprezintă o amenințare la care Moscova trebuie să reacționeze, a afirmat miercuri președintele rus, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Declarația sa vine după ce Pentagonul a anunțat lunic că a testat o rachetă de croazieră cu configurație convențională care și-a atins ținta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Războiului Rece, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzație respinsă de Moscova.

Putin, care s-a exprimat de la Helsinki, unde efectuează o vizită, a declarat că Washingtonul și-ar putea utiliza sistemele existente în România și Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfășoare ușor și rapid dacă ar dori.

„Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România și Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Și nu cred că partenerii noștri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privință. Aceasta implică noi amenințări pentru noi, la care trebuie să reacționăm’, a spus Putin.