Scutul antirachetă din România poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor care au fost testate recent în SUA printr-o simplă modificare a softului. Americanii ar putea ascunde de partenerii lor tipul de soft conținut în rachete, a declarat Vladimir Putin.

Noua rachetă de a SUA ar putea fi lansată din România sau Polonia și reprezintă o amenințare la care Moscova trebuie să reacționeze, a afirmat miercuri președintele rus, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Declarația sa vine după ce Pentagonul a anunțat lunic că a testat o rachetă de croazieră cu configurație convențională care și-a atins ținta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Războiului Rece, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzație respinsă de Moscova.

Putin, care s-a exprimat de la Helsinki, unde efectuează o vizită, a declarat că Washingtonul și-ar putea utiliza sistemele existente în România și Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfășoare ușor și rapid dacă ar dori.

„Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România și Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Și nu cred că partenerii noștri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privință. Aceasta implică noi amenințări pentru noi, la care trebuie să reacționăm’, a spus Putin.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews