ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Qatarul a anunțat achiziția a 24 de avioane de luptă Typhoon din Marea Britanie, în valoare de 6,8 miliarde de euro, pe fondul celei mai complicate crize politice din regiune din ultimii ani, relatează site-ul agenției Reuters.

Acordul a fost semnat la Doha de către ministrul Apărării din Qatar, Khalid bin Mohammed al-Attiyah, și omologul său britanic, Gavin Williamson.

Livrarea era așteptată abia la sfârșitul anului 2022, iar contractul este supus „condițiilor de finanțare și a unei prime tranșe obligatorii din partea destinatarului, condiții care trebuie să fie îndeplinite cel mai târziu la jumătatea anului 2018".

„Aceste avioane formidabile vor contribui la misiunea militară a Qatarului, pentru a aborda provocările pe care ambele țări le împărtășesc în Orientul Mijlociu, susținând stabilitatea în regiune și oferind securitate în cadrul țării. Acordul este un vot masiv de încredere, care sprijină mii de locuri de muncă britanice și injectează miliarde în economia noastră", a declarat Gavin Williamson.

Qatar este a noua țară care semnează o înțelegere cu Marea Britanie pentru avioane de luptă Typhoon. În ultima perioadă, regimul de la Doha a semnat acorduri pentru armament și alte echipamente de apărare cu SUA, Italia și Franța.

Un conflict de amploare a izbucnit în regiune la 5 iunie, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain au tăiat legăturile diplomatice și comerciale cu Qatar, suspendând rutele aeriene și maritime către cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume și care găzduiește cea mai mare bază militară americană din regiune.

Aceste țări susțin că regimul de la Doha destabilizează regiunea prin sprijinirea unor rețele teroriste precum Stat Islamic și Al-Qaida și printr-o relație apropiată cu Iranul. Qatar a respins toate acuzațiile.