ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Surse militare contactate de postul Russia Today (RT) neagă că forțe ale Federației Ruse ar fi fost trimise în Siria, informează B92.

Precizarea vine după ce presa israeliană a anunțat că Rusia "a început intervenția militară în Siria". Autorul articolului de pe siteul israelian, Alex Fishman, este un jurnalist cu 40 de ani experiență în domeniul militar. 

"Nu vorbesc despre sursele mele. Nu aș publica ceva fără o sursă legitimă. Am lucrat pentru ultimii 40 de ani în domeniul militar, așa că înțelegeți că este o sursă foarte, foarte legitimă", a spus el pentru RT.

Cu toate acestea, o sursă militară rusească, a declarat că "Nu a existat nicio mutare a avioanelor de luptă rusești către Siria. Forțele Aeriene Ruse se găsesc la bazele lor permamente și se află în programul normal de antrenament".

Pe 26 august, președinții Rusiei și ai Egiptului au susținut necesitatea formării unei coaliții împotriva ISIS, care să includă Siria, dar și alte puteri regionale și internaționale, informează RT.

Anterior, Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov s-a întâlnit la Moscova cu unul din liderii opoziției siriene, Khaled Khoja. Aceștia au discutat o posibilă soluție la criza din Siria, inclusiv o coaliție împotriva Statului Islamic, care ar aduce laolaltă trupele armatelor siriene și irakiene, curzii, dar și opoziția.

Moscova a mai precizat că jihadiștii sunt inamicul comun al comunității internaționale, cerându-i președintelui Obama să-l recunoască drept partener în lupta contra ISIS din Siria. Washingtonul a răspuns că guvernul sirian nu este legitim și a cerut retragerea sa de la putere. Rusia consideră că o astfel de mutare ar duce la preluarea puterii de către Statul Islamic în Siria.