Turcia lui Erdogan face slalom printre alianțe, balansând între Rusia și America. În ciuda faptului că este țară NATO, și în ciuda faptului că Washingtonul s-a opus acordului rus-turc, Ankara a achiziționat de la Moscova  sistemele de apărare aeriană ruse S-400.

Livrarea de componente ale sistemelor de apărare aeriană ruse S-400, achiziționate de Turcia în pofida atenționărilor americane, a continuat duminică prin sosirea a trei noi avioane lângă Ankara.

„Livrarea (...) se derulează cum a fost prevăzut”, a anunțat pe Twitter Ministerul Apărării al Turciei, cu imagini care arată sosirea acestor aparate la baza aeriană Murted, lângă Ankara. Livrările au început vineri.
 
Baza militară la care au ajuns componentele nu este una oarecare.  La 15 iulie 2016, baza militară Murted a fost unul dintre centrele de organizare a loviturii militare eșuate împotriva lui Erdogan. Atunci a fost bombardată pentru a împiedica avioanele să decoleze sau să aterizeze. Între timp, autoritățile au rebotezat-o pentru a șterge măcar cu numele amintirea puciului eșuat.

Washington ul s-a opus cu fermitate acestei achiziții, având temerea că aceste sisteme ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale noului avion american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze. SUA estimează în același timp că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizație din care face parte și Turcia.  

De altfel, Turcia ar deveni primul stat membru al NATO care să opereze sistemul rusesc. De altfel, Alianța Nord-Atlantică a avertizat încă de vineri Turcia cu privire la "potențiale consecințe" legate de achiziționarea sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400.
 
Mai mulți membri ai Congresului american, atât republicani cât și democrați, au îndemnat la anularea livrărilor de avioane F-35 către Ankara și au cerut sancțiuni împotriva oficialilor turci implicați în acordul cu Rusia.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews