ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia lui Erdogan face slalom printre alianțe, balansând între Rusia și America. În ciuda faptului că este țară NATO, și în ciuda faptului că Washingtonul s-a opus acordului rus-turc, Ankara a achiziționat de la Moscova  sistemele de apărare aeriană ruse S-400.

Livrarea de componente ale sistemelor de apărare aeriană ruse S-400, achiziționate de Turcia în pofida atenționărilor americane, a continuat duminică prin sosirea a trei noi avioane lângă Ankara.

„Livrarea (...) se derulează cum a fost prevăzut”, a anunțat pe Twitter Ministerul Apărării al Turciei, cu imagini care arată sosirea acestor aparate la baza aeriană Murted, lângă Ankara. Livrările au început vineri.
 
Baza militară la care au ajuns componentele nu este una oarecare.  La 15 iulie 2016, baza militară Murted a fost unul dintre centrele de organizare a loviturii militare eșuate împotriva lui Erdogan. Atunci a fost bombardată pentru a împiedica avioanele să decoleze sau să aterizeze. Între timp, autoritățile au rebotezat-o pentru a șterge măcar cu numele amintirea puciului eșuat.

Washington ul s-a opus cu fermitate acestei achiziții, având temerea că aceste sisteme ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale noului avion american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze. SUA estimează în același timp că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizație din care face parte și Turcia.  

De altfel, Turcia ar deveni primul stat membru al NATO care să opereze sistemul rusesc. De altfel, Alianța Nord-Atlantică a avertizat încă de vineri Turcia cu privire la "potențiale consecințe" legate de achiziționarea sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400.
 
Mai mulți membri ai Congresului american, atât republicani cât și democrați, au îndemnat la anularea livrărilor de avioane F-35 către Ankara și au cerut sancțiuni împotriva oficialilor turci implicați în acordul cu Rusia.