ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, acuzat de genocid în timpul războiului intercomunitar (1992-1995), a fost condamnat, miercuri, la închisoare pe viață de un tribunal ONU, anunță BBC.


Karadzici, în vârstă de 73 de ani, fusese condamnat, în 2016, de Tribunalul pentru Fosta Iugoslavie de la Haga, la 40 de ani de închisoare, dar a făcut recurs.
În momentul în care a făcut apel,  el a spus că această condamnare, pe care a numit-o „o monstruozitate”, se bazează pe „zvonuri”.

Karadzici a fost găsit vinovat de 10 capete de acuzare, printre care genocid, crime de război și alte atrocități, inclusiv planificarea masacrului de la Srebrenica, din iulie 1995. Atunci, militarii sârbi bosniaci au ucis aproape 8000 de bărbați și băieți musulmani într-o „zonă sigură” din Srebrenica, protejată de forțele olandeze de menținere a păcii ale ONU.

Karadzici se află în spatele gratiilor, în penitenciarul Națiunilor Unite din Haga, din 2009. După 13 ani de căutări, el a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz, la o periferie a Belgradului, cu trei ani înaintea fostului lider militar sârb bosniac, Ratko Mladici, condamnat și el, în 2017, la închisoare pe viață.