ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalii israelieni își doresc o încetare a focului în Gaza, chiar dacă asta ar însemna rămânerea Hamas la putere. Premierul Netanyahu se opune oricărui acord cu Hamas.

New York Times scrie că generalii israelieni consideră că metoda cea mai potrivită pentru eliberarea ostaticilor rămași în mâinile Hamas o reprezintă un acord de încetare a focului.

Cu atât mai mult cu cât Israelul începe să se confrunte cu o penurie de muniție și echipamente militare.

În perspectiva unui război cu Hezbollah, armata israeliană ar avea neapărat nevoie de un respiro în Gaza.

Mai mult, un acord al Israelului cu Hamas ar reduce șansele unei confruntări directe cu gruparea pro-iraniană din Liban.

Eyal Khulata, care a fost până în 2023 consilier de securitate națională al Israelului, declară:

„Atitudinea armatei față de un acord de încetare a focului reflectă o schimbare importantă în modul de a gândi, în ultimele luni, deoarece a devenit mai clar că Netanyahu refuză să articuleze sau să se angajeze într-un plan postbelic (privind Gaza – n.red.) Această atitudine a creat practic un vid de putere în Gaza, obligând armata să revină și să lupte în părți din Gaza pe care le curățase de militanții Hamas.”

Însă Netanyahu respinge categoric o încetare a focului, care ar menține Hamas la putere, deoarece aceasta ar duce aproape sigur la prăbușirea coaliției sale guvernamentale, și așa șubrezită.

La scurt timp după apariția articolului din NYT, premierul israelian a replicat:

„Nu vom pune capăt războiului decât atunci când obiectivele sale vor fi atinse; inclusiv distrugerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor noștri.

„Conducerea politică a stabilit aceste obiective pentru armată, iar armata dispune de toate mijloacele necesare pentru a le atinge.

„Nu vom ceda în fața spiritului defetist al New York Times sau al altora. Suntem plini de spiritul victoriei.”

Netanyahu începe să semene tot mai mult cu Zelenski.