ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mariano Rajoy nu duce de obicei campanii în Uniunea Europeană. O excepție au făcut-o eforturile guvernului spaniol de a împiedica Kosovo să primească un tratament similar unui stat, în timpul reunuiunii de la Sofia, de luna viitoare, privind Balcanii de Vest. este vorba de același Kosovo a cărui independență unilaterală față de Serbia, proclamată acum zece ani, nu a fost recunoscută de Spania. Cu chestiunea catalană care pune pe jar guvernul spaniol, Rajoy le-a spus clar, încă de la început, partenerilor săi din UE, că nu va sta la aceeași masă alături de președintele kosovar, Hashim Thaci. Dar insistența lui a fost în zadar, scrie ziarul spaniol El Confidential într-un text pe tema deciziei Madridului de a boicota reuniunea UE pe tema Balcanilor de Vest. „Rajoy a pierdut războiul Balcanilor”, titrează articolul din publicația spaniolă.

Prim-ministrul Rajoy a eșuat să-i convingă pe partenerii săi din UE să se alăture protestului de la reuniunea din Bulgaria, din 17 mai.

Kosovo, care face parte din "Balcanii de Vest" alături de Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herțegovina și Albania, vor participa la reuniune. Având în vedere acest lucru, Rajoy nu va fi prezent.

Potrivit ziarului El Confidencial, Rajoy va merge în Bulgaria, dar numai pentru a se întâlni cu autoritățile țării și a participa la o cină cu liderii europeni, cu o zi înainte de reuniune, după care se va întoarce în Spania.

Și în timp ce confirmarea oficială a Madridului se lasă așteptată, mesajul de la Bruxelles este că Rajoy nu va participa.

„Nu este de așteptat să participe", au declarat surse de la vârful UE pentru El Confidencial.

Cotidianul amintește că Spania nu este singurul stat al UE care nu a recunoscut Kosovo. Grecia, Cipru, România și Slovacia, toate din diferite motive, au refuzat să o facă, dar, adaugă publicația, reprezentanții acestor state vor participa la reuniunea de la Sofia, unicul absent fiind Rajoy.
 
Presa de la Belgrad susținea însă, luna trecută, că  decizia Spaniei de a nu participa la reuniunea UE-Balcanii de Vest  ar putea fi urmată și de alte state europene, inclusiv de România.  Motivul ar fi același invocat de Madrid: refuzul de a sta la aceeași masă cu președintele kosovar Hashim Thaci, reprezentantul Priștinei la această reuniune, și de a apărea în fotografia de grup, conform uzanțelor, alături de acesta.

Cele trei țări membre UE au avertizat că nu vor participa la o conferință în care Kosovo va fi tratat ca un stat și unde i se va promite un viitor al integrării europene în același mod ca celorlalte state din regiune, scria ziarul sârb Vecernje Novosti.