Celebra trupă germană Rammstein a lansat videoclipul pentru primul său hit din ultimii nouă ani, intitulat „Deutschland” (Germania). Clipul s-a dovedit a fi un succes enorm, înregistrând peste 19,3 milioane de vizualizări în cele trei zile de la lansare.

Clipul prezintă un fel de istorie pe scurt a Germaniei, de la războaiele cu romanii, trecând prin Evul Mediu, Republica de la Weimar, nazism, Germania de Est. 

Videoclipul este aparent o critică la adresa mentalității superiorității germane, așa cum este ea descrisă în versul „Deustschland uber alles” (Germania peste toți), din imnul național.  De altfel, acest vers, puțin adaptat, este refrenul melodiei și este cântat, printre alții, de unul dintre personajele care-i reprezintă pe evreii executați de naziști.

Germania, ca personaj, este reprezentat de o femeie de culoare, în opoziție cu reprezentarea tradițională. De asemenea, creștinismul german este redus la niște imagini în care niște călugări consumă carne de om din „Germania” și de îmbrățișarea dintre un cleric și un ofițer nazist. Spre finalul clipului, „Germania” dă naștere unui câine.
 

Trupa Rammstein s-a declarat ca fiind de stânga.(https://en.wikipedia.org/wiki/Rammstein#cite_note-87).
 
Publicistul Anghel Buturugă a comentat astfel acest videoclip:

„A făcut Rammstein un videoclip pe ultimul lor hit, Deutschland. Are deja zeci de milioane de vizualizări doar pe youtube, fiind făcut public pe 28 martie. Videoclipul este un fel de metaforă a istoriei Germaniei, personificată, aici, într-o femeie... de culoare. Apar scene cu secvențe din antichitate, din timpul războaielor cu romanii, din era Cruciaților, din Evul Mediu, din Germania de la Weimar, Germania de Est. Apar și celebrele deja scene de la Auschwitz, pentru care trupeții au fost criticați aspru (echivalate, deși corect politice, cu profanarea). Creștinismul este redus, în aceste scene care sintetizează istoria Germaniei, la o gloată de călugări care se înfruptă din măruntaiele personajului feminin de culoare, precum și cu arsul de vărjitoare pe rug și alianța cu Germania nazistă. Sunt multe alte scene, toate pline de simbolism, dar deja e destul de clar unde bate mesajul. Într-un final, femeia de culoare, personificarea Germaniei, naște un... câine.

OK, my take on that, cum ar zice neamțul: observ, pe de o parte, un deliciu deja clișeizat și stereotip de demonizare a creștinismului și a rolului său în istoria Germaniei (și nu numai). Practic, unul din cele mai scabroase momente ale videoclipului este cel în care călugării se înfruptă din măruntaiele personajului feminin de culoare. Nici măcar la naziști nu-ți produce așa scârbă. Creștinismul este un fel de esență a ceea ce e stricat la germani. Un rău, până la urmă extern. Pe de altă parte, femeia de culoare este o clară aspirație actuală. Un simbol aspirațional, un nou arhetip al Germaniei (vezi în link cum arată, de fapt, Germania personificată în femeie, reprezentare clasică). O nouă identitate care, ar fi, înțeleg, și cea autentică? Că aici mi se rupe, totuși, filmul. Ce caută femeia neagră în videoclipul ăstora și în filmul istoriei Germaniei? E pur și simplu o minciună că aceasta ar fi personificarea Germaniei. Nu, femeia neagră nu a avut niciodată acest rol la nicio națiune europeană/occidentală. Ea a fost exponat sau sclav. Și cred ca asta se numește apropriere. Să scuipi acum pe creștinism și să te îmbraci în pielea foștilor tăi sclavi din colonii mi se pare abject (de aceea, pe undeva, înțeleg și reacțiile de protest față de scenele din Auschwitz). Mai că te provoacă, acest videoclip, să le spui ceva de genul: nu băi nemțălăilor, nu creștinismul, nici altceva v-a stricat. Așa sunteți voi... Dar ar fi, desigur, foarte nedreaptă o astfel de concluzie. Să nu uităm ca e doar un videoclip, făcut să provoace. Și poate chiar au nimerit-o pe undeva. Căci o astfel de mizerie poate că nu poate naște altceva decât un câine - nu un om.

În ilustrație, o scenă interesantă din videoclip. Personificarea Germaniei și un cap retezat”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews