ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Norvegiana Silje Garmo și fetița ei , Eira, ei și-au găsit refugiu în Polonia încă din luna mai, unde mama a depus o cerere de azil. Deși știau foarte bine unde se află, sub presiunea Barnevernet, agenția norvegiană pentru protecția copiilor, acuzată de abuzuri și răpiri ale copiilor de lângă părinți, așa cum s-a văzut inclusiv în cazul familiei Bodnariu, autoritățile norvegiene au declarat-o dispărută din Sistemul de Informații Schengen și au lansat o cerere de oprire a pașaportului, scrie reinformation.tv

Atotputernica Barnevernet, care nu mai are nevoie de nicio carte de vizită pentru multe familii de norvegieni, dar și de români, se află în fruntea acestei încălcări evidente a Convenției de la Haga privind protecția copiilor, la care Norvegia este semnatară.

 Silje Garmo, care are deja o fetiță de 12 ani luată de Barnevenet, a fost acuzată de sistemul norvegian că a folosit anumite substanțe interzise și că a  avut un „stil de viață haotic”, suferind de „ oboseală cronică”, susține presa poloneză. 

În timp ce era însărcinată cu al doilea copil, Barnevernet a monitorizat-o în mod constant, vrând să găsească dovezi ale dependenței de droguri, însă, potrivit rapoartelor medicale, nu au găsit.

Internată cu forța într-un centru special pentru mamele tinere din Norvegia, femeia a reușit să fugă și să vină în Polonia, alături de bebelușul său, unde a cerut azil.

Demersul celor de la Barnevernet reprezintă o gravă încălcare a Convenției de la Haga în legătură cu protecția copiilor, care acordă toate competențele statului în care o familie locuiește și intenționează să rămână permanent, condiții îndeplinite de cele două, domiciliul actual al familiei fiind cunoscut ca urmare a demersurilor pentru obținerea azilului.

O altă fraudă comisă de autoritățile norvegiene este aceea de a pretinde că Silje Garmo a părăsit ilegal țara cu copilul, deși procedura de preluare a fetiței de către agenție a fost lansată de Barnevernet după părăsirea Norvegiei.

Din Polonia, țară în care tânăra a cerut azil de teama protecției copilului, avocatul acesteia, Jerzy Kwaśniewski de la Institutul Ordo Iuris, critică comportamentul norvegienilor. El a explicat că Legea fundamentală poloneză stipulează că interesele copilului și ale familiei primează asupra oricăror alte principii de drept, așa că Polonia va împiedica dstrugerea legăturilor familiale, chiar și atunci când e vorba de familii străine care se găsesc pe teritoriul său.