ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amnesty International a publicat un raport în care Rusia este acuzată că a ucis ”sute de civili” și a provocat ”distrugeri masive” în Siria în cursul raidurilor sale aeriene împotriva unor zone de locuit, fapte despre care organizația neguvernamentală afirmă că pot constitui ”crime de război”, relatează AFP.

În raportul publicat miercuri, Amnesty afirmă că Rusia a recurs la ”bombe cu fragmentație” și la ”bombe neghidate” împotriva ”unor zone de locuit cu o puternică densitate a populației”. Acest raport citează martori și activiști, iar conform "cercetărilor de la distanță" apar peste 25 de atacuri aeriene rusești comise în cinci regiuni în perioada 30 septembrie-29 noiembrie, relatează BBC News.

Amnesty International, cu sediul la Londra, vorbește îndeosebi în raportul său de șase raiduri care au vizat provinciile Homs (centru), Idleb (nord-vest) și Alep (nord) în perioada septembrie-noiembrie 20015 și că în cursul lor au fost uciși ”cel puțin 200 de civili și circa zece combatanți”.

"Atacurile aeriene ruse în Siria au ucis sute de civili și au provocat distrugeri masive în zone rezidențiale, lovind case, o moschee și o piață aglomerată, dar și instalații medicale, în operațiuni care relevă probe ale unor încălcări ale dreptului internațional umanitar", se arată în raport, relatează Reuters.

”Unele lovituri aeriene rusești par să vizeze direct civili sau bunuri cu caracter civil, deoarece ele ating zone de locuit, unde nu există vreo țintă militară evidentă, și uneori structuri medicale, provocând morți și răniți printre civili”, a afirmat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, într-un comunicat care însoțește raportul. El a subliniat că aceste atacuri ”pot constitui crime de război”.

La rândul său Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a înregistrat, de la sfârșitul lui septembrie până la 21 decembrie, 2.132 de persoane ucise în raidurile aeriene rusești, inclusiv 710 civili, dintre care 161 de copii și 104 femei.

Moscova s-a angajat militar în Siria de la sfârșitul lui septembrie în sprijinul regimului președintelui sirian Bashar Al-Assad și a afirmat că întreprinde raiduri aeriene împotriva ”grupărilor teroriste”, inclusiv Statul Islamic (SI). Dar occidentalii și arabii acuză Moscova că atacă mai degrabă opoziția moderată decât Statul Islamic.

Conflictul din Siria s-a soldat, de la izbucnirea sa în martie 2011, cu peste 250.000 de morți și milioane de persoane strămutate.